26 maj, 2010

Bitch!

Visste ni att bitch har fått en plats i Svenska Akademiens ordlista? Ordet har dessutom fått en definition, vilket är få ord förunnade i SAOL.

(vard.) självständig, aggressiv kvinna
Både positivt och negativt på samma gång, konstigt nog. Men är det så här ni skulle definiera bitch? Själv tycker jag att den här definitionen försöker stryka någon medhårs. Men det är väl ungefär som med bög. Det var ett hemskt skällsord tills homosexuella män själva började använda det, med syfte att ta bort den dumma attityden. "Ja, jag ÄR bög, so what?" Något liknande hände med bitch runt millennieskiftet, och det syns alltså i SAOL:s definition. Coolt!

3 kommentarer:

 1. Men är det inte också värt att fundera på att självständighet och aggressivitet kopplas ihop på ett så självklart sätt? Att självständiga kvinnor associeras med aggressivitet är ju knappast oproblematiskt ur ett jämställdhetsperspektiv. Mäns självständighet och aggressivitet skulle knappast kunna kopplas samman och beskrivas i ett ord. Eller beror det bara på att mäns självständighet är så självklar att vi aldrig behöver poängtera den?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är förstås den andra aspekten. Det var också något som jag funderade över när jag såg SAOL:s definition.

  SvaraRadera
 3. Helena, det där låter som en sorglig reflexreaktion från en aggrofeminist (den du!). Vi har redan ett uttryck för självständiga kvinnor, nämligen självständiga kvinnor. Och ett annat för aggressiva kvinnor (gissa vilket :-)). Om nu det är så vanligt med kvinnor som är både självständiga och aggressiva så kanske det förtjänar ett eget ord - det är VERKLIGEN inte samma sak som att självständighet och aggressivitet kopplas samman till samma sak.

  Sen tycker då jag precis som du att en bitch är något ganska annorlunda än vad SAOL säger. Jag tror de flesta kvinnor tycker det samma, och skulle bli betydligt mer förargade om de blev kallade en bitch än om de blev kallade en självständig och aggressiv kvinna...

  SvaraRadera