Det senaste språkbrevet handlar om bloggande. Jag skrev där att det går utmärkt att ha en blogg där man skriver om sitt arbete, men när man väljer att göra det gäller det att vara lite försiktig med vad man lämnar ut. En polis som nyligen bloggade om "påhittade" händelser i sitt yrke riskerade åtal och kommer antagligen att avskedas. Läs DN-artikeln här.
Så avslöja inte för mycket smaskiga detaljer i jobbloggen. Bloggen känns som ett väldigt fritt och ledigt medium, men det du skriver hamnar trots allt på det världsomspännande nätet, fritt för alla att beskåda för all framtid.
En blogg som tassade på gränsen var Konsumbloggen. Ett anonymt butiksbiträde bloggade om konstiga och roliga kunder och annat som hör butiksvardagen till. Den var väldigt rolig att läsa. Alla undrade förstås vem bloggaren var och i vilken Konsum-butik det utspelade sig, men de som var mest nyfikna var antagligen cheferna på KF. Till slut outade bloggaren sig själv!
Det var nog korrekt vad som skrevs i bloggen..men somliga kategorier frias alltid av sina jämlikar, så som i denna video..
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ
Varför ska inte poliser få använda sig av en blogg som redskap för sitt konstnärliga fria skapande? Det är som om det står roman uppe i det högra hörnet på en bok... det är alltså inte sant det som är skrivet, Kanske inspirerat av verkligheten men ändock fiction. Ska Poliser få sparken om de målar eller spelar in musik också?
SvaraRaderaEnligt rapporteringen påstod den här polisen att allt han skrev om var påhittat först när hans historier började granskas. Från början sa han alltså att han skildrade sanningen.
SvaraRaderaMen från mitt perspektiv spelar det ingen roll att han är polis. Det handlar om en person som antingen avslöjat för grovt bakom-kulisserna-snask om sin arbetsplats (om det han skrev var sant), eller framställt sin arbetsplats på ett väldigt ofördelaktigt sätt (om det han skrev var påhittat). Eftersom han riskerade åtal var ju en del av de påstådda händelserna dessutom olagliga. Sedan kan man förstås diskutera om en arbetsgivare har rätt att avskeda en anställd grundat på vad han eller hon skriver om sitt arbete på sin fritid. Men när man bloggar lägger man ut sina tankar och åsikter för allmän beskådan, och det säger nog sig självt att en arbetsgivare inte tycker om att läsa att anställda missköter sitt arbete, klankar ner på sin arbetsplats eller avslöjar alldeles för mycket om arbetsmetoderna. Det var snarare det som var min poäng. Och det gäller ju alla anställda, inte bara poliser.
Outade sig? Betyder?
SvaraRaderaOutade = avslöjade sin identitet. Läs gärna här:
SvaraRaderahttp://pratbubblor.blogspot.com/2010/01/atta-outa-sig-och-bli-outad.html :)