30 september, 2010

Var kommer egentligen £-tecknet ifrån?

Det finns alltid nya, spännande saker att lära sig om språket. Nyss hittade jag Oxford Dictionaries' frågor och svar om symboler, och bland annat får vi svar på var £-, $- och @-tecknen kommer ifrån. Just £ har jag alltid undrat över, och tänk - det är ett gammaldags L med ett streck i midjan! Sådana vågräta streck, ett eller två, på bokstäver markerar att det är fråga om en förkortning. £ är egentligen en förkortning av latinets libra, en romersk viktenhet. Därför förkortas även den engelska viktenheten pound med lb.

$ kommer från ett handskrivet P, vilket är en förkortning av peso. Och det lodräta strecket betyder att det är en valutasymbol. Vågräta streck för förkortning, lodräta streck för valuta. €-symbolen är alltså en enkel förkortning av euro. Tänk att även symbolers ursprung kan vara så intressant! Ska vi kanske börja med Dagens symbol också?

6 kommentarer:

 1. Om jag kommer ihåg rätt så kommer enheten "dollar" ursprungligen från den mexikanska dollarn (som alltså fanns innan den nordamerikanska), så jag kan se kopplingen till peso.

  SvaraRadera
 2. Lars Wikström1 oktober 2010 13:31

  Nu ska ju i och för sig dollartecknet egentligen ha 2 lodräta streck (folk behagar slarva med det), liksom portugusiska escudon. Ursprunget till myntslaget dollar är det böhmiska Joachimsthaler, som fått sitt namn efter platsen Joachimsthal där det först präglades.

  SvaraRadera
 3. Lars har förstås rätt - i alla fall etymologiskt är Joachimsthalern ursprunget till dollarn. Sett som myntslag så är däremot den amerikanska dollarn härledd från den mexikanska/spanska dollarn.

  SvaraRadera
 4. Det är lite svårt att skriva ett dator-$ med två streck eftersom det bara finns med ett streck i min dator (med amerikansk mjukvara).

  Men det där med strecken är inte skrivet i sten, visar det sig efter lite efterforskning. Peso-teorin är inte den enda, och beroende på teori skiljer sig antalet streck åt. Kika på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Dollar_sign

  Den här typografiska diskussionstråden är också intressant: http://typophile.com/node/17976

  SvaraRadera
 5. "Typofile indeed" :-) - du verkar ha smak för typografins vackra konst. Ett stort plus när jag flyttade ihop med min blivande fru var att vi hade den goda smaken att ha varsitt exemplar av Berndal. Då vet man att man hittat rätt kvinna!

  SvaraRadera