14 september, 2010

Dagens ord: faktoid

Faktoid är ett ganska roligt ord. Det är ett faktum som inte är sant - vilket är en motsägelse i sig. Det handlar alltså om sådant som många tror är sant men som alltså inte är det.

Som allmänbildningsbonus fick jag reda på några intressanta faktoider när jag slog upp ordet på Wikipedia. Finland tar tydligen inte bara in två invandrare per år, och kossor går inte att välta i sömnen. Vem visste att vi inte bara använder 10 % av våra hjärnor? Ättestupor är en myt och våra förfäder knuffade inte sina åldringar över kanten. Den sista faktoiden var extra förvånande för mig eftersom jag kommer från en ort som faktiskt har en ättestupa, och jag vill bestämt minnas att vi gjorde skolutflykter dit och matades med ättestupemyten av våra lärare.

En faktoid vars faktoidstatus jag dock måste ifrågasätta är påståendet att kvinnor inte skulle ha bättre simultanförmåga än män. Oavsett om det är ett faktum eller en faktoid tänker jag fortsätta hålla det för sant tills jag blivit (be)visad motsatsen.

4 kommentarer:

 1. Så vad är då skillnaden mellan en faktoid och en myt? Att en myt kan vara sann trots att den låter osannolik? Medan en faktoid alltid är falsk trots att den låter sannolik? Knepigt det här!

  SvaraRadera
 2. Och så har vi den där språkliga faktoiden - att ordet "lagom" kommer från när vikingarna drack mjöd och att det skulle räcka laget om. Det är inte heller sant.

  SvaraRadera
 3. Näe, inte ens att lagom bara skulle finnas i svenskan är sant.
  @ Ingrid: Jag vet faktiskt inte vad det är för skillnad. Det verkar ju språkligt oekonomiskt att ha två ord för samma sak.

  SvaraRadera
 4. Myt har väl åtminstone en ytterligare betydelse, nämligen att det är en slags sagoberättelse, ofta med heroiska inslag (undrar om jag borde slagit upp det innan jag skrev det där - vi får väl se), typ myten om kung Arthur eller Robin Hood.

  Eftersom jag känner till detta skulle jag säga att det är en liknande skillnad mellan myt och faktoid; en myt baserar sig på en berättelse av något slag, medan en faktoid är mer av ett (kvasi-) vetenskapligt påstående.

  Baserat på det skulle jag säga att ättestupan är en myt (precis som Mea skriver), och Finlands två invandrare är en faktoid.

  Helenas berättelse om lagom skulle då vara en myt snarare än en faktoid.

  Varför heter det förresten ett fakta, men en faktoid? Eller är "ett faktum" singularformen av fakta?

  SvaraRadera