24 september, 2010

Dagens ord: gryningsräd

Som företagare verkar det lite jobbigt med en gryningsräd. Det är nämligen det mycket talande uttrycket för när Konkurrensverket klockan sex på morgonen kommer och knackar på dörren för att kolla dina papper. Det ska dock sägas att de bara utför gryningsräder om de misstänker att du gjort riktigt fula saker enligt konkurrenslagen. Så om du sköter dig som du ska och försöker undvika karteller, så kan du antagligen fortsätta sova lugnt ända till klockan ringer vid fem över sex eller så.

3 kommentarer:

 1. Och tänk - här har jag skrivit om gryningsräder men hade ingen aning om att de verkligen utförs i gryningen! Jag gick efter Konkurrensverkets cirkelartade definition av gryningsräd:

  Om Konkurrensverket har anledning att misstänka att en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna har skett kan Konkurrensverket ansöka hos Stockholms tingsrätt om att få genomföra en undersökning på plats hos företaget, en så kallad gryningsräd (oftast flera).

  SvaraRadera
 2. Det må vara att det var en torr och tråkig definition av gryningsräd, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att den är trevlig på något sätt. För när jag tänker på gryningsräd tänker jag på krig och krigsanfall i gryningen. Jag föredrar att företag skjuts i sank av en kontrollerande myndighet tidigt på morgonen, framför att människor skjuts ihjäl just när dagen randas.

  SvaraRadera
 3. Jag hittade en ny gryningsräd i dag:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2182758/barnporrazzian-ar-unik-i-sverige

  Polisen kan tydligen också göra gryningsräder, fast klockan sju på morgonen. Men nu när det snart är vinter är väl gryningen då...

  SvaraRadera