30 juli, 2010

Hönan eller ägget?

Vid den lilla sjön Gravsjön utanför Rättvik i Dalarna ligger enligt kartböckerna den lilla orten Gravsjö. Därifrån kommer släkten Gravsjö, och enligt Eniro bär ett tjugotal personer ännu namnet, de flesta med postadress Rättvik.

Min morfar hette Gravsjö, men stavade det lite annorlunda. Hans farfar hette dock Andersson som jag, men kallades gravsjögubben, eftersom han bodde med sin familj ... ja just det! Eftersom han bodde med sin familj vid Gravsjön? Eller i Gravsjö?

I alla fall tog han namnet Gravsjö, eftersom ingen mindes att han egentligen hette något annat. Namnet borde alltså ha kommit sist? Eller heter orten så för att den släkten bodde där? Borde orten inte heta så för att den ligger vid sjön som heter så?

Sedan kan man förstås fråga sig varför sjön heter Gravsjön. Där finns ingen begravningsplats utmärkt på kartan i alla fall. Och med tanke på sjöns storlek är det svårt att tänka sig att namnet kommer av att det skulle finnas någon större förkastning där, någon berggrav så att säga. Det är ju en pytteliten sjö?

Hönan eller ägget alltså. Vilket var först?

2 kommentarer:

  1. Kan det vara så att "grav" har en annan, kanske mer gammaldags, betydelse? Jag växte upp i Utansjö, vilket verkade väldigt konstigt för en tioåring, när byn bevisligen låg alldeles vid en sjökant. Men när jag blev äldre klarnade det att "utan" visst kan betyda "bredvid".

    SvaraRadera
  2. Visst är det intressant med ortsnamn. Det är lite som släktforskning - man kommer närmare de människor som har levt och verkat på orten. Sofi har en ortsnamnsregister där man visserligen inte får förklaringar men till exempel kan man se att Gravsjö också är en gård och att den stavades Grafsjö: http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/index.htm

    SvaraRadera