06 juli, 2010

Språkdiskussioner i Ring P1

I radioprogrammet Ring P1 får man, som ni kanske vet, ringa in och diskutera lite vad som helst. I dagens program ringde Ann-Margret in för att diskutera det Svenska språket och dess förfall. Hon förfasade sig framförallt över att ändelsen -or ofta uttalas -er. Att somliga skulle kunna tycka att hon var en gammal stöt på grund av denna käpphäst brydde hon sig inte det minsta om.

Lite senare ringde Matilda in och menade att vi trots allt måste låta språket utvecklas. Om du vill lyssna på Ann-Margrets och Matildas inlägg i språkdebatten så kan du göra det på Ring P1:s hemsida.

2 kommentarer:

  1. Jag fascineras verkligen över att människor orkar lägga ner energi på att irritera sig över "förfall" i talspråket. Och de blir verkligen arga på riktigt när de ringer in till radioprogram för att skälla ut till exempel tv-hallåor som minsann börjat uttala något helt fel på senare år.

    Och ja, jag kan tänka mig att de verkligen säger "Svenska språket" med kraftig betoning! =)

    SvaraRadera
  2. Det är en evigt pågående debatt. Jag tror att det ofta handlar om att man känner sig lite rädd - den norm som man mödosamt har tillägnat dig är inte värd något. Det är förstås hotfullt.

    SvaraRadera