07 juli, 2010

Ny studie: enkel grammatik är svår även för modersmålstalare

I går publicerade Northumbria University i Newcastle resultatet av en studie om förståelsen av enkel grammatik hos vuxna modersmålstalare. Några av deltagarna var högutbildade medan andra hade lämnat skolvärlden efter grundskolan. Utgångspunkten var att alla vuxna modersmålstalare skulle kunna förstå den enkla meningen "the soldier was hit by the sailor", "soldaten blev slagen av sjömannen" eller "soldaten slogs av sjömannen". Men döm om deras förvåning när deltagarna utan högre utbildning började göra misstag på enkla meningar av den typen! Många av dem kunde lika gärna ha gissat sig igenom testet, enligt forskarna. Passiva verb var jättesvåra för den här gruppen.

Enligt Dr Ewa Dabrowska, som ledde studien, är resultatet "banbrytande". Lingvister har nämligen länge varit hyfsat eniga om att modersmålstalare delar samma grammatik, och att det inte skiljer sig så mycket åt i den grundläggande grammatiken hos högutbildade som hos lågutbildade. Mest tongivande i den här synen har förstås Noam Chomsky varit, vars teori är att vissa delar av grammatiken är medfödd. Men enligt Dr Dabrowskas studie är vår grammatik olika beroende på vilken utbildningsnivå vi har. Den individuella skillnaden är så pass stor.

Dr Dabrowska menar till sist att det här resultatet kommer att medföra en helt ny syn på skyltar och liknande offentliga texter. För om så många har problem med att förstå dem bör man ju byta ut dem. Det är härligt att hon är så optimistisk!

2 kommentarer:

  1. Eller så gör vi ännu svårare skyltar och varningtexter på giftflaskorna så har vi snart löst överbefolkningsproblematiken! - Peter som blivit än mer elitistisk än vanligt på semestern.
    Men mer seriöst: jag trodde det rådde enighet om detta i USA redan, med "lättlästlagen" som de antog tidigare i år och allt?

    SvaraRadera
  2. Detta är en brittisk studie. Och även om trenden hos myndigheter är att producera mer begripliga texter så är det här resultatet betydligt mer förvånande än forskarna trott. Deras utgångspunkt var ju att alla skulle förstå den "lätta" meningen, men så var det verkligen inte!

    SvaraRadera