01 juli, 2010

Logotyper i webbadresser

Jag googlade nyss ett uttryck jag ville kolla upp och snubblade på så vis in på Världsnaturfonden WWF:s internationella webbplats. Vid första anblicken läste jag www.panda.org i adressfältet, vilket givetvis anspelar på logotypen med den stiliserade pandan som är helt synonym med WWF. Fyndigt! Och riktigt vågat att välja en webbadress där organisationens namn inte finns med. WWF utgår från att alla känner till logotypen och vet vad det är för djur i den. De verkar också utgå från att alla pratar om WWF som pandan eller något liknande (märkligt nog).

Så är det med logotyper. Är logotypen riktigt bra blir den mer än bara en fin bild, den blir en kraftfull symbol för hela företaget eller organisationen. Finns det fler logotyper som är så pass synonyma med sitt företag eller sin organisation att det skulle kunna gå att göra så här? McDonald's kallas ofta för the golden arches (guldbågarna) på grund av det stora M:et som brukar symbolisera företaget, men www.goldenarches.com är fortfarande ledigt.

Men sedan tittade jag en gång till i adressfältet och såg att adressen faktiskt var wwf.panda.org. Vilket är ännu mer fyndigt och vågat. För vilken surfare skulle komma på att skriva wwf istället för www?

Jag ska nog tillägga att man kommer till WWF:s startportal om man skriver in www.wwf.org. Därifrån kan man klicka sig vidare till WWF:s internationella och nationella webbplatser. Den svenska avdelningens adress är www.wwf.se.

3 kommentarer:

  1. Restaurang gyllene måsen är ett inte ovanligt namn på ovan nämnda restaurang bland småbarnsföräldrar. :-)

    SvaraRadera
  2. Då är det väl därför jag aldrig hört det fyndiga namnet förut! :) Men www.gyllenemasen.se är också ledigt.

    SvaraRadera
  3. Gyllene fiskmåsen har jag hört. Och McDonald's-frisyr för män med hårfästen som börjat retirera. =)

    SvaraRadera