17 juni, 2010

Pensionärer = livsfall!

På ett möte med ett pensionsbolag i förmiddags lärde jag mig ett nytt ord: livsfall. På det här pensionsbolaget använder man det om en situation då en kund överlever arbetslivet och börjar få sin pension utbetald. Det vill säga motsatsen till dödsfall - en levande pensionär helt enkelt.

Jag tycker nog att det låter ganska otrevligt och inte helt politiskt korrekt. Jag tror inte heller att det är en benämning som kommuniceras ut till kunderna: "I och med att du gått i pension har du gått och blivit ett livsfall." Nja, knappast.

4 kommentarer:

 1. Överlever arbetslivet?! Vi utsätter oss alltså för direkt livsfara i och med att vi kommer in på kontoret!

  SvaraRadera
 2. Men om man utvidgar begreppet, skulle man inte kunna säga att alla vi som lever är livsfall? Och sedan när vi dör, då blir vi dödsfall? :-)

  SvaraRadera
 3. Du har väl också träffat på det chicka uttrycket livsvarigt?

  SvaraRadera
 4. Helena Sjögren18 juni 2010 08:38

  Jo det är kanske så att alla levande är livsfall. Men det låter så undantagsaktigt på något sätt. Fast med tanke på hur många som är döda så är man väl ett undantag när man lever?

  Livsvarigt har jag aldrig hört förut men det är ett roligt ord. Jag misstänker att det är fel men jag tänker börja använda det när livet känns trist och infekterat. "Hur är läget?" - "Nja, det är rätt livsvarigt just nu..." Typiskt att jag har det så bra att jag sällan har anledning att säga sånt... :)

  SvaraRadera