20 oktober, 2010

Så här hanterar du skrivfel på nätet

Internet är fantastiskt på alla möjliga sätt och vis. Alla med en uppkoppling och en dator kan, i teorin, börja diskutera vad som helst med vem som helst ute i världen. Vem som helst kan också publicera vad som helst på ett sätt som varit otänkbart tidigare. Man kan göra det i forum om havsdjur, i kommentatorsfält i dagstidningarnas nätupplagor eller i sin alldeles egna blogg.

Men i och med att så mycket text publiceras direkt, helt utan en korrekturläsares titt, så vimlar det av stavfel och skrivfel i många av de här texterna. Det här är något man kan störa sig otroligt mycket på om man känner för det. Eller så kan man bemöta skriv- och slarvfel på samma sätt som Allie Brosh, skaparen av den hysteriskt roliga bloggen Hyperbole and a Half. När hon stöter på förkortningen u i stället för you tänker hon sig att personen som skrev texten bara har ett finger på varje hand. Och då blir det förstås fullt rimligt att skribenten utelämnar onödiga bokstäver! När någon struntat i apostrofer, som Im i stället för I'm och dont i stället för don't, så tänker hon sig att det är en örn som knappat ner texten med sina klor. Och örnar, som vi alla vet, gillar dessutom effektivitet. När det kommer till ihopskrivningen av engelskans a lot (mycket) har hon tagit det hela ett steg längre. Hon har hittat på ett stort lurvigt fantasidjur som heter Alot, så varje gång hon ser alot i en mening tolkar hon det som att meningen handlar om Aloten. Testa själv: I like this alot. Och missa för allt i världen inte inlägget med Allies fantastiska illustrationer!

På svenska har vi förstås särskrivningar på ohotad förstaplats när det kommer till skrivfel som folk stör sig på. Det är inte riktigt lika lätt att göra en Allie Brosh-makeover på dem, men testa! Läs verkligen orden ett och ett. Ibland blir det roligt, ibland obegripligt. Vi kan förstås göra en riktig Allie Brosh-tolkning och låtsas att texten är skriven av en person med sex fingrar på varje hand. Självklart måste en person med fler fingrar än oss andra få lov att göra fler tangenttryckningar!

6 kommentarer:

 1. Det senaste inlägget på Allies blogg, "The God of Cake" har inget alls med felskrivningar att göra - men är väldigt, väldigt roligt.

  (Om man annars vill läsa roliga saker om tårtor på nätet är det förstås http://www.cakewrecks.com som gäller.)

  SvaraRadera
 2. Ja, det var så jag hittade till hennes blogg. :) Hysteriskt rolig blogg, som sagt! Tack för tårttipset, det måste jag kika på.

  SvaraRadera
 3. Fast just U i stället för You är ju ofta ett stilgrepp och ingen slarvig skrivning, liksom 4 för For, 2 for To, etc. Vilket alla Prince-älskare förstås redan visste ("Nothing Compares 2 U" t.ex.)!

  Jag önskar att vi hade samma möjligheter på svenska! Eller har vi redan det?

  SvaraRadera
 4. Peter, skrivningen 3vli(g)t finns ju om inte annat.

  SvaraRadera
 5. Peter, visst, men i löptext är det förstås irriterande med onödiga förkortningar av redan korta ord. Det blir jobbigare att läsa eftersom man måste stanna upp, eftersom ordbilden som vi är vana att se är utbytt.

  SvaraRadera
 6. Så sant, det gör sig bättre i en låttext än en tidningsartikel om man säger så. Fast jag har å andra sidan bara sett det i SMS, chat och andra snabbkommunikationer, och då fyller det sitt syfte tycker jag.

  Och 3vlig...jag var mer ute efter när ett tecken kan ersätta hela ord kanske?

  - Prince-wannabe Hjalmarsson

  SvaraRadera