30 oktober, 2010

Härlig serie-jargong

Jargong finns inte bara i it-projekt utan också i seriesamlarnas värld: "Det stod VF men den var i ett riktigt mint-skick." #jargongcitat

5 kommentarer:

 1. Det var min bror och jag som pratade med varandra, så jag får väl rycka in. Vi hade en nördorgie i helgen där vi gick igenom hela min gamla seriesamling (flera tusen tidningar och album) inför den stundande försäljningen.

  "Det stod VF" betyder att den begagnade tidningen var märkt med skicket VF, eller Very Fine. Japp, även denna bransch kör i stor utsträckning engelska uttryck rakt av! Very Fine betyder ungefär att den är läst, men ägaren har varit försiktig i sin hantering så den är utan större synliga skador.

  Detta skicksystem används av oss som samlar/köper/säljer begagnade serietidningar, och beteckningarna är såvitt jag vet stulna från myntsamlarna.

  "Var i ett riktigt mint-skick" betyder att den i själva verket var i det allra bästa tänkbara skicket Mint. Mint kommer också från myntsamlarvärlden förstås - det betyder ett mynt som kommer direkt från mynttillverkningen och aldrig har cirkulerats; "newly minted" betyder nytillverkad.

  Så den som köper den där felmärkta tidningen gör ett klipp - prisskillnaden mellan VF och M är ofta 2-3 gånger eller mer.

  Wikipedia beskriver de olika skicken så här, om än väldigt översiktligt:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Skickgradering_av_serietidningar

  Ett gäng serienördar beskriver det mer detaljerat:
  http://www.seriecentrum.com/Diverse/skickgraderingar.html

  SvaraRadera
 2. Fast på engelska betyder adjektivet "mint" nytt eller i nyskick, och det går att använda om allt som är nytt eller i nyskick. Visst kommer betydelsen ursprungligen från mynt-världen, men det är rätt långt tillbaka.

  http://oxforddictionaries.com/view/entry/m_en_gb0523100?rskey=9xL6vd&result=2#m_en_gb0523100

  SvaraRadera
 3. Aha, tur att jag äntligen fick en förklaring. Jag var ute och cyklade i vida svängar och tänkte att mint kanske var att det luktade tuggummi om tidningen för att förre ägaren suttit med näsan mot häftklamrarna och flåsat. Kanske till och med råkat tappa ut sitt tuggummi och rivit bort lite. =)

  SvaraRadera