20 oktober, 2010

Dagens ord: gnom

Ordet gnom lät väldigt bekant när jag stötte på det, men det gjorde tyvärr inte förklaringen när jag slog upp det. Gnom har i SAOL och NE två betydelser:
 1. dvärgartat, underjordiskt väsen; jordande
 2. tänkespråk; kort allmän levnadsregel
Det lustiga är att gnom faktiskt är två uppslagsord i den etymologiska ordboken eftersom de har olika ursprung. Jordanden kommer från latinet medan levnadsregeln kommer från grekiskan. Fast författaren medger att orden troligen är besläktade...

4 kommentarer:

 1. För mig är det helt självklart en tomteliknande dvärg, gnome på engelska. Det är också engelska för trädgårdstomte. Men i Oxford Dictionaries hittar vi fler detaljer om ursprunget:

  Origin: mid 17th century: from French, from modern Latin gnomus, a word used by Paracelsus as a synonym of Pygmaeus, denoting a mythical race of very small people said to inhabit parts of Ethiopia and India (compare with pygmy)

  SvaraRadera
 2. Helena Sjögren20 oktober 2010 17:03

  En vän till mig som är jänkare tycker att gnomes är synnerligen obehagliga. Hon ogillar att vi i Sverige menar att det är tomtenissar som hjälper jultomten och inte rara små grönklädda alver (elfs). Därför måste jag såklart skicka ett härligt traditionellt svenskt nissespäckat Jenny Nyström julkort till henne varje jul. :-)

  SvaraRadera
 3. Mea - nu blir jag nyfiken på vad DU trodde det betydde?

  SvaraRadera
 4. Det var nog inte det svenska ordet jag kände igen utan engelskan som spökade. Men jag tror att jag såg en liten vätte framför mig, absolut ingen jordande eller levnadsregel i alla fall.

  SvaraRadera