11 oktober, 2010

Denna ågren

Jag vaknade upp till en etymologisk diskussion i morse. Programledarna i Morgonpasset bråkade om ordet ågren och dess ursprung. Kodjo ifrågasatte för det första att ordet ens användes. "Vad är det?" Och Martina gjorde sitt bästa för att dels förklara innebörden, dels hitta på mer eller mindre fantasifulla förklaringar till ordets ursprung. Hon inledde med att hävda att en professor Ågren skrivit en avhandling om baksmälla på 30-talet, och det tyckte jag lät väldigt intressant. Lyssna på diskussionen här.

Hursomhelst blev jag nyfiken och bestämde mig för att gå på etymologisk jakt efter ågrens ursprung. Och efter en snabb googling gav Wiktionary svaret. Ågren är fornsvenska och betyder ångest. Kort och gott. Ibland behöver ords ursprung inte vara krångligare än så.

Uppdatering 2010-10-12: Jag borde visst ha lusläst Wiktionary-inlägget, men ibland går det för fort. Läs kommentarerna till det här inlägget så får du veta varför!

7 kommentarer:

 1. Filip Salomonsson11 oktober 2010 14:24

  I det här fallet tror jag man ska ta Wiktionarys information med en ganska stor nypa salt.

  SvaraRadera
 2. Ja, ett praktexempel på att källkritik på nätet är viktigt. Så här skriver Språkrådet:

  Ågren är ingen person som funnits, utan en personifiering av bakfyllan. Ågren personifierar också känslan av ånger när man druckit för mycket.
  Ordet Ågren kan ha uppstått i studenkretsar i Uppsala på 1920-talet och är en omkastning av bokstäverna i ånger .

  SvaraRadera
 3. Så dumt att Språkrådet inte kom upp i Google! Men Wiktionarys förklaring var väldigt trovärdig.

  SvaraRadera
 4. Faktiskt finns en markering om ifrågasatt faktauppgift på sidan - och har funnits där länge, tillsammans med ett meddelande om att informationen inte stämmer med NEO på uppslagets diskussionssida. Tydligen inte något som en läsare nödvändigtvis lägger märke till... (jag har själv lite insiderperspektiv på Wiktionary).

  SvaraRadera
 5. Hallå där - vem är det som har ändrat!

  SvaraRadera
 6. Jag gjorde det. Sjukt trött och inte redigerat Wiktionary på månader, men kände ändå ansvar för att fixa till detta nu när felet först faktiskt ledde till att den felaktiga informationen spreds (Ingrid, kan inte du göra nån edit av inlägget så att ingen blir vilseledd?), varefter felet sedan - tack och lov men lite till Wiktionarys skam - uppmärksammades. Samtidigt som sidan haft en kvalitetskontrollmall hur länge som helst.

  Men Peter, du vet väl att du alltid kan gå till historiken och se precis hur det sett ut tidigare och vem som ändrat vad när: http://sv.wiktionary.org/w/index.php?title=ågren&action=history

  SvaraRadera
 7. Generaldirektören för Folkhälsoinstitutet hette Ågren i efternamn fram till 2008...

  SvaraRadera