03 oktober, 2010

Kaffe, med eller utan fika

När jag åkte SJ häromdagen och beställde en kopp kaffe i bistro-vagnen fick jag en konstig fråga:

- Vill du ha bara kaffe, eller vill du ha fika också?

Det visade sig att en kopp kaffe kostade 20 kronor, men SJ:s paketfika, d.v.s. kaffe och kaffebröd, kostade 25 kronor. Det som bistro-flickan kallade för fika var alltså typ en delicato-boll! För mig som inte har gått på dagis är fika och kaffe rätt så synonymt, även om jag skulle kunna tänka mig att sortera in både saft och te under fikabegreppet. Men en ensam delicato-boll skulle jag aldrig kalla för fika. Är jag gammal nu?

4 kommentarer:

 1. Jag som inte är fullt så gammal skulle möjligen säga: "Vill du ha bara kaffe eller vill du ha någonting till kaffet också?" Fika kommer ju ursprungligen av kaffe bakochfram, så det kan definitivt vara enbart kaffe också. Men det var väl en sådan där ungdom som frågade. En sådan som inte impas av bengaliska eldar, gyttjebrottare etc. ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte det var just Delicato-bollen hon syftade på med fika, utan helheten kaffe och Delicato-boll. En Delicato-boll gör ingen fika! Och en ensam kopp kaffe gör inte heller någon vidare fika.

  SvaraRadera
 3. Susanne Blomkvist6 oktober 2010 09:59

  Håller med Ingrid i allt och erinrar mig följande citat som jag hörde för rätt länge sen. Som jag minns det med nån dialekt, kanske dalmål:
  "Kaffe och fika är inte lika, för kaffe är kaffe och fika är kaffe med bröd".

  SvaraRadera
 4. Kul ramsa och jag håller med. Men tjejen på SJ sa ju "Vill du ha bara kaffe, eller vill du ha fika också". Kanske var det bara en felsägning? Jag får åka tåg igen och ta reda på det.

  SvaraRadera