05 oktober, 2010

Ge mig vettiga språkliga instruktioner!

Jag har bytt operatör till min mobiltelefon. Det är märkligt vad mycket nya inställningar i telefonen som följer av det. Men ännu märkligare är det att instruktionerna är så vansinnigt undermåliga. Jag är inte så intresserad av att trycka runt i telefonens menyer och hitta onödiga tekniska funktioner som jag kan använda bara för att det är kul att de finns. Jag vill bara enkelt och snabbt uppnå att telefonen befinner sig i ett tillstånd där jag, också snabbt och enkelt, kan använda telefonen till att ringa, messa, surfa och mejla.

Vad är det som gör det så svårt att skriva enkla instruktioner för att byta operatör till telefonen?? Är det för mycket begärt att man ska kunna använda en telefon utan att vara intresserad av telefonens programvara? Är jag språknördig eller gammal när jag tycker att användarvänlighet och anpassning till mottagaren borde gå före tekniknörderi? Vad tycker du? Är du vän med din telefon?

4 kommentarer:

 1. Slå en signal till operatörens helpdesk så skickar de ett SMS med alla inställningar du behöver. Jag har inte ändrat en sådan inställning manuellt på många år nu.

  SvaraRadera
 2. Men Peter, det är klart att jag gjorde! Det var bara det att jag hade problem med att få det att fungera som det ska. Kanske för att något var fel, men troligare för att jag inte gjorde rätt eftersom det saknades instruktion. Allt det där vi förutsätts veta och förstå som jag fortfarande inte sugit åt mig kanske? Som tekniskt ointresserad och 40+ är jag medveten om att jag missar en del. Men jag har många gelikar i det fallet, och tillsammans är vi köpstarka. Så det borde finnas intresse för smidighet och goda instruktioner kan jag tycka.

  SvaraRadera
 3. Som tekniker snarare än språkkonsult så önskar jag att mina kollegor kunde ta fram en telefon där det inte BEHÖVS några instruktioner! Men som ditt exempel så tydligt visar så kommer man alltid till en punkt där automatiseringen inte fungerar som den skall, och då behövs den där handboken i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Fast det är klart: för att ändra operatörsinställningaran manuellt behöver du en massa teknisk information från din operatör, och den kan ju inte stå i handboken ändå. Hur löser man det?

  SvaraRadera