31 oktober, 2010
Förändringar i Dagens ord
Dagens ord: inadvertens och elritsa
En inadvertens är ett mindre fel eller en inkonsekvens på grund av förbiseende.
En elritsa är en liten karpfisk, och faktiskt även Dalarnas landskapsfisk. Du skulle säkert känna igen den om du såg den - en svartbrun liten fisk som man ofta kan se i stim på grunt vatten i sjöar.
30 oktober, 2010
Härlig serie-jargong
29 oktober, 2010
Vettskrämd men glad ändå
Härlig it-jargong
27 oktober, 2010
"Det är väl det finaste man kan vara: begriplig"
Det är kommunikationsbyrån Publik som delar ut priset till den person som "lyckats få dig att förstå ett krångligt ämne lite bättre, eller som har lyft fram en krånglig fråga och gjort den mer begriplig". Du hittar mer information på webbplatsen obegripligt.se (som vid första anblick mest liknar tjuvtittat.se men som faktiskt innehåller lite information om begriplighetspriset). Läs också Publiks pressmeddelande från igår samt notiserna på DN.se och Aftonbladet.se.
Dagens ord: pretendent
Språkkonsultanpassat eftermiddagsfika

26 oktober, 2010
Dagens ord: taxonomi
25 oktober, 2010
Dagens ord: ifo
22 oktober, 2010
"Det är inte instruktionerna som är fel..."
Dagens ord: omföderska
Heja Hyresgästföreningen!
"Med ett tydligt språk ger vi våra medlemmar ett bättre bemötande och bra service och det blir lättare att få fram rätt budskap."
21 oktober, 2010
Tacka gudarna för de svenska valsedlarna

Dagens ord: latmask
Färgglada bubblor säger mer än tusen ord
20 oktober, 2010
Hållplats X
Hållplatserna är markerade med en stor rund röd skylt med ett kraftigt vitt X på. Som ett kryss alltså; här är det. Och det är ju ganska smart. Men samtidigt kan jag inte låta bli att göra helt andra associationer. X som i okänt, X som i information saknas, X som i service fattas, X som i ett före detta järnvägsbolag som nu kör buss istället. X som i saknas och X som i före detta är nog inte vad SJ tänkt att jag ska associera med dem.
Dagens ord: gnom
- dvärgartat, underjordiskt väsen; jordande
- tänkespråk; kort allmän levnadsregel
Så här hanterar du skrivfel på nätet
19 oktober, 2010
Att kunna språk är en god affär
Dagens ord: båta
18 oktober, 2010
Dagens ord: norvagism
16 oktober, 2010
Clarity 2010-konferensen förbättrar världen
Den 12-14 oktober stod Português Claro värd för Claritys fjärde internationella konferens. Det blir allt tydligare hur världen strävar mot mer tydlighet och transparens i det juridiska språket. Clarity 2010 besöktes av inte mindre än 250 personer, hade talare från 22 länder och uppmärksammades i pressen, på Facebook och på Twitter.
I Portugal är de verkligen på gång
Både statssekreteraren vid regeringskansliet och statssekreteraren för administrativ modernisering talade på konferensen. Båda underströk upprepade gånger hur viktigt det är för Portugals utveckling, i synnerhet nu under en ekonomisk kris, att se till att kommunikationen tydlig och att medborgarna förstår lagar och beslut.
En intressant talare var också Graca Fonseca från Lissabons kommun. Hon berättade vilket strul det hade varit tidigare när man ville starta ett företag: massor av olika tillstånd från olika instanser och massor av svåra blanketter att fylla i. Nu har de satt upp en gemensam webbplats, SIMPLIS där man fixar allt i en handvändning. Jag kunde inte låta bli att undra om hon varit på studiebesök i Sverige och kopierat Verksamts smarta idé.
Om du trodde att EU-språkvården hade dammat igen efter det att Fight the fog försvunnit tillbaka in i dimman trodde du fel. EU hade tre olika företrädare som talade på konferensen: William Robinson, som talade om att förenkla lagstiftningen, Paul Strickland från EU-kommissionen som berättade om det seriösa greppet i Clear Writing Campaign, och så vår egen Ingemar Strandvik som visade hur kvalitetssäkringsarbetet i översättningsdelegationen går till.
Sverige visar framfötterna som vanligt
Sverige har ju alltid ett vasst startfält på internationella konferenser om språk och klarspråksarbete. Utöver Ingemar Strandvik hade vi också Eva Olovsson från Språkrådet, Ann-Marie Hasselrot från granskningsenheten i Regeringskansliet och så Anki Mattson och jag själv från Språkkonsulterna. Anki problematiserade vår verksamhet och fick deltagarna att återigen ta en extra funderare på varför vi håller på med det vi gör i föredraget What does it take? och själv redogjorde jag för det spännande arbetet med SEB:s kundvillkor för betaltjänster.
Klarspråk i världen
Det hade kommit talare från hela världen, det gör det alltid på Clarity-konferenserna. De mest namnkunniga var kanske Martin Cutts från UK, som drivit Plain English Commission i 25 år och Niel James från Australien som är en flitig figur i australisk press och röner ideliga klarspråksframgångar. En annan frontfigur i dessa sammanhang var lobbyisten Annetta Cheek från Center of Plain Language i USA. Hon är en av dem som drivit på för att få fram USA:s nya klarspråkslag. Mitt under konferensen fick vi meddelande om att Obama hade skrivit under lagen (som jag skrev om i bloggen häromdagen). Gissa om det rev ner applåder i konferensens auditorium.
Mer om textens form och design än vanligt
Det som jag tyckte var väldigt accentuerat på den här konferensen jämfört med tidigare, var betoningen av dokumentens utseende. Det var många som arbetar med juridiska dokument som tycker att de nått bra resultat och hög begriplighet i lagar och avtal bara genom att förbättra dokumentens layout. Fokus på punktlistor, större fontstorlek, markeringar med fetstil och så vidare när du skriver lagar och avtal, alltså.
Läs mer på Twitter
Jag tvittrade under hela konferensen, först som mig själv och under torsdagen som konferensens tvittermästare. Sök på hashtag #Clarity2010 så finns det mer info.
Blev du lite sugen på internationell konferens?
Internationella konferenser är alltid fantastiska och inspirerande. Och misströsta inte om du missade Clarity 2010 i Lissabon; i juni har vi en internationell konferens i Stockholm - Plain 2011.
15 oktober, 2010
Kjöup bylljättöhr tyll Mallmeö

Dagens ord: balneologi
14 oktober, 2010
Dagens ord: håken
Obama har undertecknat språklagen!
13 oktober, 2010
Vad är det för fel på paradiset?
12 oktober, 2010
Dagens ord: antediluviansk
11 oktober, 2010
Denna ågren
Det är trevligt med hetvatten
Dagens ord: sinister
08 oktober, 2010
Språkmässa i London 15-17 oktober
Dissidenten dissar regeringen
I samband med utnämningen fick jag passa på att slå upp ett ord jag nog hört förut men aldrig brytt mig om att ta reda på vad det betyder. Dissident. Liu Xiaobo är, enligt artiklarna om honom, en dissident. Jag trodde att det var någon typ av enväldig ledare eller militär. För det låter ju så likt både disponent och despot. Men nu vet jag att en dissident är någon som aktivt motarbetar det politiska läget! Läs mer på Wikipedia.
07 oktober, 2010
Små och stora sätt?
Men i stort sett alla andra frågor var adekvata. ;-)
Skandal! Kobra särskriver!
Men igår kväll tittade jag på kulturmagasinet Kobra i SVT. Det handlade om sökmotorföretaget Google (och var vansinnigt intressant) och för att illustrera en poäng skrev de in text i e-postfunktionen Gmail. Och gissa om jag fick tefatsstora ögon när ett av orden var särskrivet? Kobra, kulturmagasinet framför andra, har inte koll på så enkla detaljer i språket. Plötsligt sjönk deras trovärdighet i mina ögon. Det här är en redaktion som ska kunna göra reportage om journalistik, språk och litteratur, men som inte korrekturläser sina egna inslag. Som går ut till hundratusentals tittare. Hur skulle det se ut om vi språkkonsulter hade liknande språkliga fel i våra Powerpoint-presentationer, för att ta ett exempel? Med all respekt för att detaljer är detaljer, för vissa av oss hänger mycket av vår trovärdighet på att vi har stenkoll på detaljerna. Dit räknas Kobra.
Kobras särskrivning tycks inte ha orsakat någon flodvåg av upprördhet i sociala medier, men jag hittade en tweet som dessutom fått en retweet.
Dagens ord: göjemånad
06 oktober, 2010
Språkkonsultify
Så efter att ha läst denna artikel blev jag lite nyfiken på hur det skulle bli om vi på Språkkonsulterna döpte om företaget enligt Spotify-formeln. Vad tycker ni om Språkkonsultify?
Har Muriel rätt?
"Människan lever i en värld där makten består i ord och inte i handling, där den yttersta kompetensen är att behärska språket. Det är fruktansvärt, för i själva verket är vi programmerade att äta, sova, föröka oss, erövra och trygga vårt territorium, och de som är mest lämpade för det, de mest djuriska bland oss, blir alltid lurade av de andra, de vältaliga som inte ens kan försvara sin trädgård, ta hem en hare till middag eller fortplanta sig ordentligt. Människorna lever i en värld som domineras av de svaga. Det är en hemsk förolämpning mot vår djuriska natur, en sorts perversion, en oerhörd paradox."
(s. 50, Sekwa förlag 2009, översättning Helén Enqvist)
Den filosofiska frågan om vad det är som gör oss till människor lurar förstås i botten. Men om makten består i ord och de vältaliga lurar de djuriska, kan man då ändå säga att världen domineras av de svaga? Tycker du att Muriel Barbery har rätt? Är det ordets makt som styr oss människor?
Och om nu ordets makt och vältalighet skulle ha så stor betydelse - kom och gå en kurs hos oss! På Språkkonsulterna delar vi gärna med oss av vår vältalighet. Vi tror att det är med vältalighet som med kramar. Kramar blir inte devalverade för att fler är med och delar på dem. Inte heller känner vi oss som de svaga - för vi är bra på god kommunikation och har därför alltid hjälp och stöd inom räckhåll.
Beträffande övriga färdigheter som Paloma refererar till har jag aldrig behövt försvara min trädgård och aldrig försökt ta hem en hare till middag. Men jag vet hur jag ska be om hjälp när jag behöver det, så det kommer säkert att ordna sig.
Dagens ord: zoonos
05 oktober, 2010
Ge mig vettiga språkliga instruktioner!
Vad är det som gör det så svårt att skriva enkla instruktioner för att byta operatör till telefonen?? Är det för mycket begärt att man ska kunna använda en telefon utan att vara intresserad av telefonens programvara? Är jag språknördig eller gammal när jag tycker att användarvänlighet och anpassning till mottagaren borde gå före tekniknörderi? Vad tycker du? Är du vän med din telefon?
"Ingen gillar oss, men vi kör ändå..."
Men jag blir så irriterad över hur de presenterar sammanfattningen: "Det här är det du har missat på Glee!" Jag har ju inte missat något, jag har sett alla avsnitt! Ger det inte en känsla av att producenterna har väldigt dåligt självförtroende? Att de tror att de inte har några lojala tittare? Det är verkligen den känslan jag får. Och jag som faktiskt är en lojal tittare känner mig förbisedd och ifrågasatt. Det är alltså väldigt viktigt att presentera sig och sin produkt på rätt sätt - och att tro på sig själv och sina kunder.
Dagens ord: epizooti
04 oktober, 2010
Dagens ord: daskebackare
03 oktober, 2010
Kaffe, med eller utan fika
- Vill du ha bara kaffe, eller vill du ha fika också?
Det visade sig att en kopp kaffe kostade 20 kronor, men SJ:s paketfika, d.v.s. kaffe och kaffebröd, kostade 25 kronor. Det som bistro-flickan kallade för fika var alltså typ en delicato-boll! För mig som inte har gått på dagis är fika och kaffe rätt så synonymt, även om jag skulle kunna tänka mig att sortera in både saft och te under fikabegreppet. Men en ensam delicato-boll skulle jag aldrig kalla för fika. Är jag gammal nu?
01 oktober, 2010
Dagens ord: argot
- Buron nascha från voltan!Med lite fri tolkning av ordens böjning borde detta vara en (nästan) rimlig mening på argot (-gå´): förbrytarslang. Någon som kan gissa vad det betyder?