24 augusti, 2011

Ord 8 vars ursprung du inte kände till: frukost

Ordet frukost leder ju ibland till förvirring mellan svenskar och danskar. För oss är det första målet mat för dagen, för danskarna är det målet mitt på dagen (medan morgonmålet kallas för morgenmad). Så hur kommer det sig att det blivit så här? Vem har egentligen rätt?

Ordet kommer ursprungligen från lågtyskans vrokost, en sammansättning av vro (tidig) och kost (måltid). På fornsvenska kallade vi måltiden för frokoster. Det betyder alltså en måltid man äter tidigt på dagen. Är det alltså vi som har rätt? Både ja och nej. Ordet användes ursprungligen inte om det allra första målet på dagen, utan om det man åt efter det första arbetspasset. Lunchrasten alltså. Men eftersom alla var extrema morgonmänniskor förr i tiden var det här vanligtvis vid 8-9-tiden, inte mitt på dagen. Med tiden har den här punkten skjutits fram (tack och lov) så till slut åt man frukost mitt på dagen.

Se där, även vi svenskar har kallat lunch för frukost. Men av någon anledning valde vi och norrmännen att återgå till ursprungsbetydelsen runt förra sekelskiftet, medan danskarna och många finlandssvenskar använder frukost i den "nya" betydelsen. Mikael Reuter har skrivit mer om det här!

På samma sätt som frukosten sköts framåt har också middagen förskjutits till kvällen och äts inte längre vid middag (mitt på dagen). Därför har vi och norskan lånat in lunch från engelskan för att kunna prata om måltiden mitt på dagen. Engelskan har i sin tur lånat ordet från spanskans lonja som betyder smörgås. Kanske är det därför som smörgåsar är den populäraste lunchmaten i både Norge och Storbritannien?

6 kommentarer:

  1. När jag gick i skolan på stenåldern (70-talet) i Göteborg sade vi "frukostrast" om lunchrasten.

    SvaraRadera
  2. Ja, det levde kvar rätt länge i den betydelsen. Vad kallade du målet du åt innan du gick till skolan?

    SvaraRadera
  3. Jag brukade äta frukost hemma på morgonen, men ändå har frukostrast i skolan. Ingen tyckte att det var konstigt eftersom den ofta inföll typ 11.10 på förmiddagen. Inte undra på att alla ungar var jättetrötta och hade lågt blodsocker när det ringde ut 15.40 i november. Ljuva 70-tal! Och 60-tal!

    SvaraRadera
  4. På min tid (före stenåldern)i Skåne åt vi frukost på morgonen, middag klockan tolv och kvällsmat på kvällen... logiskt eller hur?
    Ingrid P.

    SvaraRadera
  5. #ingridrules (Och jag åt frukost på morgonen. Vad vi åt på frukostrasten är oklart. Men det skedde i bamba.)

    SvaraRadera