26 augusti, 2011

Ord 10 vars ursprung du inte kände till: slalom

Vi har kommit till den sista punkten i vår etymologiska uppräkning. Och jag tänkte att vi skulle titta på ett riktigt världsord. Ordet slalom finns inlånat i språk över hela världen - filippinska, azerbadzjanska, haitiska, kroatiska, vietnamesiska, bengali, portugisiska, makedonska, hindi, swahili... Det finns också på latin, vilket skulle kunna få dig att gissa att moderspråket är latinet. Men då skulle du gissa fel - slalom kommer från norskan!

Ordet kommer från en östnorsk dialekt och är en sammansättning av slad (sluttning) och låm (släpspår). Och det blir ju mycket riktigt släpspår i en sluttning när man åkt slalom.

Ett av de få språken som inte har lånat in ordet slalom är finskan. Där säger man hellre pujottelu och det är ju inte ens likt. Det verkar vara bildat av skidsportcentrumet Puijo i Kuopio eftersom man höll de första finska slalomtävlingarna där 1934 (med reservation för Googles översättning av finska Wikipedia).

Uppdatering 9 september 2011: En påläst läsare som kan finska har informerat oss om att ordet pujottelu inte är bildat av orten Puijo utan kommer från ett verb. Tack för förtydligandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar