23 augusti, 2011

Ord 7 vars ursprung du inte kände till: sch eller hysch

Som jag konstaterade i blogginlägget Ord 6 vars ursprung du inte kände till: I begynnelsen var ordet. Och före det var det nog alldeles tyst. Eller kanske hördes det ett litet sch.

Enligt Fredrik Lindström i boken Jordens smartaste ord, finns det ett enda ord som används i alla språk och betyder samma sak överallt på jorden och det är just det ord som betyder tyst, nämligen ordet (eller ljudet) sch (på svenska skriver man ofta hysch eller hyssj). Det uttalas dessutom med i stort sett samma sje-ljud i hela världen, den lite ljusare och tunnare varianten (som i riksspråkets fors). Och även till exempel skåningar och andra sydsvenskar eller finnar som inte har det här ljudet i sitt språk använder också sch i samma betydelse.

Men hur ska man förklara ursprunget? En del ord låter som de betyder (knastra eller hoa). Men sch låter väl knappast som tystnaden och hur ska man kunna härma den?

I samband med att Fredrik Lindströms dotter var liten testade han en så kallad hjärtljudskudde med ljud av en människas hjärtslag och blodomlopp, som skulle skapa samma trygga ljudbild för barnet som när det var i magen. Och när han hörde det susande ljudet förstod han hur gåtan med sch måste förklaras. Han menar att när vi människor hyschar är det detta susande ljud av vårt eget blodomlopp som vi har härmat, och härmar igen. I alla kulturer och i alla generationer. För att lugna och söva små barn. Och barnen i sin längtan till livmodern somnar sött.

En rolig och intressant teori, tycker jag, som också skulle förklara varför man känner sig så lugn och trygg av att höra havets brus eller vindens sus i trädkronorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar