05 augusti, 2011

Bara för att du är människa behöver du inte vara smart

Små test för att bevisa mänsklig intelligens är vanliga i kommentarsfält och sådana ställen på internet. Man får oftast skriva in några otydliga bokstäver som en dator förutsätts inte kunna läsa, eller svara på en "enkel" räkneuppgift som 76 - 19 (för en humanist är räkneuppgifter sällan enkla). De här små testen ska hindra spambotar att slänga ut en massa skräp.

Matthew Baldwin skulle gärna se ett nytt slags Captcha-test: Ett som hindrar vissa människor att använda internet. Med det inbyggt i alla webbläsare skulle floden av grammatiskt usla och osammanhängande Youtube-kommentarer och bloggar minska dramatiskt. Så här tänker han sig att testet skulle se ut.

3 kommentarer:

 1. Det fanns faktiskt nåt liknande en gång i världen; ett program som man kunde installera och som hindrade dig att eposta (jag tänkte säga facebooka, men det måste vara äldre än så) om du inte klarade ett nykterhetstest!

  SvaraRadera
 2. Nog skulle Facebook må bra av en sådan spärr!

  SvaraRadera
 3. När jag läser kommentarer till nyhetsartiklar är det sällan kommenterarnas brist på insikt om skillnaden de och dem som ger mig högt blodtryck, utan deras oförmåga att se något annat än enkla patentlösningar på svåra problem. Därför föreslår jag en sån här captcha till de stora tidningarna:

  Vems är felet?
  [ ] HBT-/invandrar-/kvinno-/flumlobbyns.
  [ ] Problemet är för komplicerat för att skyllas på en enda grupp.

  Bara den som svarar rätt (jag säger inte vilket alternativ det är) får förstås kommentera artikeln.

  SvaraRadera