10 augusti, 2011

Specialtypsnitt för dyslektiker och miljömedvetna

Det finns kantiga typsnitt, det finns runda typsnitt, det finns spretiga typsnitt, det finns tokroliga typsnitt och det finns handstilsliknande typsnitt. Oavsett vad man har för smak kan man hitta ett typsnitt man tycker är snyggt. Men numera finns det inte bara snygga typsnitt, utan också typsnitt med olika specialfunktioner.

Vill du kanske spara på bläcket eller tonern i skrivaren, av ekonomiska eller miljömedvetna skäl (eller kanske båda), utan att välja ett typsnitt med för smala bokstäver? Då kan du använda Ecofont Vera Sans, ett typsnitt med små, små prickar i bokstäverna. Du sparar 25 % bläck eller toner utan att det påverkar läsbarheten. Genom att köpa hela mjukvarupaketet kan du använda vilket typsnitt du vill och ändå få de små bläcksparande hålen i bokstäverna. Smart!

Ett typsnitt som är ännu mer specialinriktat är Dyslexie. Det hörs nog på namnet att det är särskilt framtaget för dyslektiker. Första intrycket är att det är en snygg rund handstilsliknande stil som skulle passa bra i barnböcker (en lyckad Comic Sans, helt enkelt), men skaparna har tänkt på en massa små detaljer som underlättar läsningen för dyslektiker. T.ex. är nedre delen av bokstäverna fetare, så bokstäver som b och q inte förväxlas. Öppningen av bokstäver som e och c är större, så de ska bli lättare att skilja på. Och bokstäver som i och j skiljs åt genom att vippa den ena lite lätt. Twente universitet har undersökt typsnittet och kommit fram till att dyslektiker har lättare att läsa texter i Dyslexie, så flera skolor använder det. Här kan du se en presentationsfilm.

3 kommentarer:

 1. Undrar vad comic sans-hatarna tycker om Dyslexie?

  SvaraRadera
 2. Apropå läsbarhet så är http://contrastrebellion.com/ är nyttig läsning, inte bara med tanke på dyslektiker utan för oss alla.

  Och åtminstone den här Comic sans-hataren är inte så förtjust i Dyslexie heller...

  SvaraRadera
 3. Den här Comic Sans-hataren gillar faktiskt Dyslexie. Den påminner så mycket om prydlig handstilsliknande text i barnböcker!

  SvaraRadera