29 april, 2010

Blivande prins får vara Herre med stort H

Jag följer mer eller mindre aktivt Magdalena Ribbings vett och etikettspalt på dn.se, och på senare tid har den handlat en hel del om prinsessbröllop. Idag är det Daniel Westlings titel som diskuteras. Tydligen titulerar hovet honom Herr med stort H i pressutskick och liknande.

Magdalena Ribbing menar att det hänger ihop med att hovet även skriver t. ex. Prins, Prinsessan och så vidare med stor begynnelsebokstav, och då skulle herr med litet h se lite mesigt ut, särskilt eftersom det ofta står bredvid Kronprinsessans stora stolta K. Anledningen till att de kungliga titlarna skrivs med stor begynnelsebokstav, menar Ribbing, är att man gör så i andra länder. Det är helt enkelt ett språkligt lån.

Svenska skrivregler säger dock att varken kungliga titlar eller herr ska skrivas med stor begynnelsebokstav i löptext. Undantaget är att det är ok att skriva Herren med stort H när man syftar på Gud. Daniel Westling borde alltså vara mycket nöjd med den fina titel som hovet ger honom. Att vara Gud är väl till och med bättre än att vara kung?

3 kommentarer:

  1. Det här var ju jätteroligt! Det känns ju som att hovet omedvetet upphöjde den blivande prinsen till Gud, eller...? Och upphör han att vara Gud när han blir prins?

    SvaraRadera
  2. Vore det inte liksom på sin plats att det SVENSKA hovet följer SVENSKA skrivregler ... Om man resonerar som så att de gör si eller så i andra länder kunde man ju komma på idén att avskaffa monarkin eftersom de inte har monarki i många andra länder. Ett statskickslån, alltså.

    SvaraRadera
  3. Nu ska han få tituleras kungliga höghet också, Hans eller Ers beroende på omtal eller tilltal.

    SvaraRadera