19 april, 2010

Vikten av att korrekturläsa

I torsdagens Metro läste jag att inbjudningarna till kronprinsessbröllopet hade skickats ut. Nej, jag fick ingen. Men en kändisfestfixare tidningen bad kommentera inbjudningskortet noterade att ett språkfel smugit sig in. Jag hittade en tydlig bild av inbjudan på SvD:s hemsida och konstaterade att det stämde. Titta själv. På sista raden står det "platserna ska vara intagna före kl. 15.00.", trots att det är en egen mening och därför borde inledas med versal. Petigt? Ja visst. Men vi pratar trots allt om en ofattbart formell text "skriven på styvt papper med guldkanter och stämplad med sigill." Jag hoppas att Victoria inte är en hysterisk bridezilla, då kommer någon stackare att få sparken för den där fadäsen.

Själv blir jag glad över att se att personen som skrev inbjudan använde ska och inte skall, trots att språket i inbjudan är formellare än något jag sett på länge. Skall lever trots allt envist kvar i mycket informellare texter. Stiligt!

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Är det en militär som skrivit inbjudan? "Platserna skall vara intagna" - jag kan riktigt se striden om de bästa platserna utspela sig framför mina ögon!

    SvaraRadera