31 juli, 2011
Hit och dit
29 juli, 2011
Du kan vara en fjås!
Laj och laja

26 juli, 2011
Sju sovare
Att en sjusovare är en morgontrött person vet nog de flesta. Men var kommer ordet ifrån? Enligt SAOB härstammar det från en uråldrig myt om sju kristna män som flydde undan den romerska kejsaren Decius. De gömde sig i en grotta, där de somnade och sov i 200 år. Så illa ska det väl i alla fall inte gå för den som ligger och drar sig till framåt tiotiden i morgon?
En sjusovare är också en söt liten krabat av familjen sovmöss (NE) som ligger i dvala september till juni. Britterna brukade leta reda på de små sjusovarna och servera dem till middag, och arten heter därför edible dormouse på engelska.
Från början hänvisade man till "de sju sovarna" i svenskan, sedan till "sju sovare". Men det är länge sedan allt flöt ihop och blev ett sammansatt substantiv.
Västgötarna lärde engelsmännen att tjuvlyssna

21 juli, 2011
Guideade, orangea, fakead ... Usch vad krångligt
20 juli, 2011
Värst va vàrst de varst

18 juli, 2011
Du kan he den på bordet där borta
Nu har vi varit några dagar på Höga kusten i Ångermanland. Där fick jag lära mig ett nytt verb som jag inte stött på tidigare: att he något. Det betyder ungefär ställa, placera, sätta eller kasta, kanske lite som engelskans put. Väldigt användbart, alltså! Man böjer det he, hedde, hett. Här är några autentiska exempel:

- He in bollen i mål! (Sätt in bollen i mål)
- Tidningen? Nä, den hedde jag bort i morse (Nej, den kastade jag i morse)
- Har du hett vasen här i fönstret? (Har du ställt vasen fönstret)
Det verkar som om he finns med ett bredare e-ljud i andra delar av norra Sverige, men vid Höga kusten tror jag att e-uttalet dominerar.
Ett stort tack till Karin och Krister Henriksson i Veda, både för he och för er fantastiska gästfrihet!
En annan frisk fläkt från Sundsvall-Härnösandstrakten är ordet frän. Om du är i trakterna kan du lugnt byta ut alla dina cool, kul, snygg och awesome mot frän, och du kommer genast att smälta in som en kameleont.
Tillägg 2011-07-20: Oj, vi har visst dokumenterat det användbara verbet tidigare i blogginlägget Visst har du hett på solkräm. Tack Ingrid för påpekandet!
14 juli, 2011
Dom ä la goa

11 juli, 2011
Ântle litt' dalsländska ord

På väg mot Dalsland, där mina svärföräldrar bor, frågade jag min man om han kände till något om den dalsländska dialekten. Svaret blev nekande och vi konstaterade båda två att vi inte ens var säkra på om det heter dalsländska eller dalslandsmål. Min mans släkt är huvudsakligen värmlänningar och de har därför inte så bra koll på dalslandstugget, men så småningom fick vi veta att det heter dalsländska och att den har ganska karakterisktiska i som ligger långt framme i munnen (ungefär som Viby-i). Men några typiska ord kunde ingen av dem komma på.
Till slut hittade jag den här ordlistan på passagen, men svärföräldrarna konstaterade att väldigt många av orden också skulle återfinnas i en lista med värmländska ord. Jag tycker i alla fall att Kjevhänt (vänsterhänt) och Lôttesgo (lynnig) förtjänas att lyftas fram här på bloggen som typiska dalsländska ord.
10 juli, 2011
Jag är i ätinga så jag ringer sen

08 juli, 2011
Internskämtet som blixtsnabbt blev Twitters största snackis
07 juli, 2011
Morgonkaffe på ballen
06 juli, 2011
En omöjlig anti-spambot-uppgift

Just nu: Debatt om löpsedelsspråket
04 juli, 2011
Danska - som ett helt annat språk
03 juli, 2011
Gnaget e laget
Men enligt AIK:s egen webbplats finns det ingen som riktigt vet hur smeknamnet har uppstått. En teori är att laget spelade i råttfärgade tröjor på 1920-talet, men personligen tycker jag inte att det låter troligt att det skulle ge ett sådant genomslag. En annan teori är att AIK skulle ha gnagt till sig poäng för poäng och lyckats hålla sig kvar i Allsvenskan på det sättet. Med tanke på att medieutbudet inte var så stort för 100 år sedan är det väl inte otänkbart att en kreativ reporter uttryckte det ungefär så, och så fick orden vingar och spred sig och blev kvar.
01 juli, 2011
Jonna inte utan kruka i Stockholm
Läs också mitt försvarstal till stockholmskan här på Pratbubblor.