26 juli, 2011

Sju sovare

Först blev jag glad, och sedan förvirrad. Sjusovardagen, som infaller i morgon, är faktiskt inte en dag som man ska sova riktigt länge på (DN). Den som sover längre än till 07.00 (!) drabbas nämligen av det grymma ödet att vara trött och seg resten av året. Så det är nog säkrast att stiga upp med tuppen.

Att en sjusovare är en morgontrött person vet nog de flesta. Men var kommer ordet ifrån? Enligt SAOB härstammar det från en uråldrig myt om sju kristna män som flydde undan den romerska kejsaren Decius. De gömde sig i en grotta, där de somnade och sov i 200 år. Så illa ska det väl i alla fall inte gå för den som ligger och drar sig till framåt tiotiden i morgon?

En sjusovare är också en söt liten krabat av familjen sovmöss (NE) som ligger i dvala september till juni. Britterna brukade leta reda på de små sjusovarna och servera dem till middag, och arten heter därför edible dormouse på engelska.

Från början hänvisade man till "de sju sovarna" i svenskan, sedan till "sju sovare". Men det är länge sedan allt flöt ihop och blev ett sammansatt substantiv.

1 kommentar:

  1. Jag gick inte upp förrän 8 i alla fall. Jag tror att tröttgudarna tyckte att jag var duktig ändå med tanke på att jag har semester.

    SvaraRadera