30 april, 2013

Klarspråk del 8 - klarspråkskristallen

Du som följt med på vår klarspråksresa den här månaden har fått en grundläggande inblick i vad det är vi språkkonsulter gör hela dagarna. Vi skriver för den som ska läsa! Men om du fått intrycket av att det är en lätt uppgift så tänker jag nu göra dig besviken. Många gånger kan inte en liten omskriven text göra så stor förändring; det behövs stora och övergripande förändringar som ändrar gamla skrifttraditioner och ger alla i organisationen redskap för att mottagaranpassa sina texter. Det är först då vi kan prata klarspråk på riktigt.

Sveriges språkvårdsmyndighet Språkrådet delar årligen ut ett pris till en myndighet som lyckats särskilt bra med sitt klarspråksarbete. Den åtråvärda klarspråkskristallen, som funnits sedan 2001, är ett bevis på att språkarbetet går bra och är värt att satsa på, och lyfter fram goda exempel för andra myndigheter som vill satsa på långsiktigt språkvårdsarbete. I längden gagnar det alla oss medborgare eftersom det är för vår skull som myndigheterna arbetar med klarspråk.

Tidigare vinnare av klarspråkskristallen är bland annat CSN (för pedagogiska webbsidor, 2010), Riksbanken (för tydliga rapporter, 2009), Hovrätten för Västa Sverige (för en pedagogiskt skriven dom, 2010) och Helsingborgs stad (för sin webbutveckling, 2011).

Och nu är det spännande. Det är nämligen snart dags att få reda på vem som får ta emot årets klarspråkskristall! På torsdag delar kulturministern ut kristallen till en myndighet som tagit fram en föredömlig text genom ett gediget klarspråksarbete. Vi är så otroligt nyfikna på vem vinnaren blir. Men vi kan med säkerhet säga att vinnaren kommer att vara en värdig förebild för framgångsrikt klarspråksarbete. Det är nämligen det klarspråkskristallen handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar