29 april, 2013

Klarspråk, del 7 - klarspråk banar väg för budskapet


Att skriva utan trösklar
Det händer rätt ofta att jag och andra språkkonsulter får frågan vad klarspråk är. Ett sätt att förklara det är att beskriva vad man gör när man skriver om en krånglig text till klarspråk – att man tar bort språkliga trösklar och jämnar vägen för textens budskap.

Språk som är krångligt står i vägen för textens egentliga budskap. Det lägger så att säga ut trösklar som mottagaren måste ta sig över för att komma fram till innehållet. Det krångliga språket gör att läsarna kör fast i textens form, snubblar på krångliga ord och tappar spåret i omständliga meningar, i stället för att steg för steg ta sig fram till innehållet.

En psykisk tröskel att komma över
När vi kommunicerar är det bra om det vi vill berätta går fram så smidigt som möjligt – utan omvägen via sådant som gör texten svårare att begripa. Det kan tyckas självklart, men det händer att vi språkkonsulter stöter på osäkerhet hos skribenter ute på olika arbetsplatser där vi undervisar i klarspråkligt skrivande. De tror att de måste skriva ”svårt” och vågar inte uttrycka sig enkelt. De frågar sig vad andra ska tycka, och framför allt: Kommer jag att tappa i status, om mitt språk blir enklare? 

Där är det en psykisk tröskel som ställer till det. Och svaret till dem och dig och andra som kanske tvivlar på om de ska våga skriva klarspråk, är att du får bygga bort den tröskeln med. Och sluta oroa dig. Det fina med klarspråk är att det tar bort trösklar i våra texter och samtidigt bygger förtroende; en begriplig text får man nämligen förtroende för. Det är värt att komma ihåg om du någon gång funderar på om du behöver krångla till det för att få texten (och dig) att verka smartare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar