09 april, 2013

Klarspråk del 2 - Klarspråk i världen


Många av Pratbubblors läsare vet ungefär vad klarspråk är och de flesta förknippar det med ett tydligt och enkelt myndighetsspråk. Motsatsen till krångelsvenska, helt enkelt. Precis som Anki Mattson skrev i inlägget Vad är klarspråk så är klarspråk standard på svenska myndigheter. Eller i alla fall borde vara det.

Klarspråk finns i hela världen
Men klarspråksarbetet pågår faktiskt parallellt i många delar av världen. När Språkkonsulterna arrangerade konferensen Plain 2011 gästades den av deltagare från inte mindre än 40 länder, och ungefär samma siffror visas upp från alla internationella klarspråkskonferenser.

Olika förutsättningar
Alla länder arbetar förstås med klarspråk med olika förutsättningar. Vissa, till exempel Medelhavsländerna, kämpar mot attitydproblem, andra, till exempel Sydafrika, kämpar mot svårigheten med låg läskunnighet och ett tredje område, till exempel Mexiko försöker bekämpa korruptionen med klarspråk. Men oavsett förutsättningar så arbetar alla mot samma mål: att få skribenter att avstå ifrån att krångla till språket i onödan och försöka uttrycka sig så klart och tydligt som möjligt så att så många som möjligt kan förstå informationen.

Internationell arbetsgrupp
Sedan 2008 ingår jag i en arbetsgrupp International Plain Language Working Group (IPLWG), som bland annat har i uppdrag att ta fram en gemensam definition av klarspråk. Det är ett långsamt arbete eftersom det utförs helt och hållet av ideella krafter, men det går ändå framåt. Parallellt har vi startat ett EU-projekt, IC Clear, för att ta fram en gemensam internationell utbildning för klarspråkskonsulter.

Gå gärna med i något av de internationella nätverken Clarity eller PLAIN och följ vårt arbete. Om du intresserad rekommenderar jag att du kommer till någon av de internationella konferenserna som anordnas varje år. De brukar vara en riktigt energikick och insikten att alla dessa människor dagligen jobbar för ett bättre språk över hela världen kan göra vem som helst alldeles varm i själen.

Du kan också läsa mer under taggen Plain 2011 här på Pratbubblor

1 kommentar:

  1. Tips till dig som blev inspirerad av Helenas inlägg: Nästa chans att delta i en Plain-konferens är om ett halvår - i Vancouver i Canada. Läs mer på www.plain2013.org. Språkkonsulterna kommer att vara där. Såklart!

    SvaraRadera