11 april, 2013

Att räkna på japanska

Igår fick jag lära mig att räkna på japanska. Inte genom att rabbla räkneord, utan genom att hålla upp fingrarna. Det var min vän Sofia som har bott i Japan periodvis som berättade om japanernas system för att visa upp antal med fingrarna. Det skiljer sig väsentligt från vår västerländska tradition, japanerna räknar nämligen till tio på bara en hand.

Så går det till

När japanerna visar upp antal med hjälp av fingrarna utgår de från en hand där alla fingrar är "uppfällda". De fäller ner tummen för att visa på ett, tummen och pekfingret för att visa på två och så vidare. Den knutna näven motsvarar alltså fem.

Sedan fäller de upp fingrarna igen för att fortsätta räkna. För sex håller man uppe tummen, för sju tummen och pekfingret och så vidare.

Räkna till tjugo på två händer

På så vis kan de med hjälp av båda händernas fingrar visa att de är hela tjugo år eller att de vill beställa in tjugo öl när vi västerlänningar måste bromsa på tio. Väldigt praktiskt men också en riktig fälla för västerländska turister. Det är lätt hänt att man beställer för många koppar kaffe eller för många glas vin. Plötsligt är man vaken hela natten av en eller annan orsak...

Bonusfakta: Även i Kina visar man siffrorna annorlunda med fingrarna. Fast där utgår man från hur skrifttecknen för siffrorna ser ut. Den som håller upp tummen och pekfingret visar på åtta. Om någon kan mer om detta får ni gärna höra av er!



4 kommentarer:

  1. Vad intressant! Men jag undrar, hur markerar de skillnaden mellan noll och tio? Som jag förstår det av din beskrivning är både noll och tio fem uppfällda fingrar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm.. mitt svar blev visst en egen kommentar. Titta nedanför!

      Radera
  2. Ja, det funderade jag också på! Jag är ganska säker på att fem fingrar motsvarar tio i Japan, så det finns kanske inget sätt att visa på noll. Men jag kom fram till att det kanske inte är något problem. Jag har själv aldrig använt en knuten näve för att visa på noll och jag tror aldrig att jag sett någon göra det. Jag tror inte ens att jag skulle förknippa en knytnäve med noll om inte kontexten var väldigt tydlig.Samtidigt känns det ändå som att vi har en "tänkt" nolla i alla fingrar nedfällda och att det fyller ett slags kognitivt syfte. Vad har du för tankar kring vår finger-nolla?

    SvaraRadera
  3. Vårt svenska teckenspråk är också rätt fingerekonomiskt :) http://www.youtube.com/watch?v=QcOqJv9LE1E
    /Anna O

    SvaraRadera