28 mars, 2013

Glad påsk!

Idag inleder vi firandet av en av våra största högtider. Barn klär ut sig till häxor och ber om färdkost till Blåkulla,  arbetsdagen är kortare för de flesta och vi passar på att fylla skafferiet med påskgodis, inlagd sill och mängder av ägg. Så vi på Språkkonsulterna vill passa på att önska alla läsare en riktigt glad och solig påskhelg!

Som de språknördar vi är vill vi förstås ge er en etymologisk utredning av ordet påsk i vårt påskägg till er läsare. Vi inleder etymologiresan i Egypten på Moses tid.

Kristendomen hjärtar judendomen
Precis som med pingsten så kommer vårt kristna påskfirande ursprungligen från en judisk högtid, nämligen pesach. Och om du tycker att de två orden liknar varandra så har du helt rätt - vårt ord påsk kommer från hebreiskans pesach, som betyder "passera, gå förbi". Du kanske har hört engelskans passover för pesach. Ordet har sitt ursprung i händelsen i Andra Mosebok då Gud sa till Moses att han skulle döda den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem, men gå förbi dörrarna som var insmorda med lammblod. De judiska förstfödingarna överlevde därmed Guds något märkliga påsknöje. Än idag offrar både judar och kristna lamm till påskfirandet - jodå, lammsteken du njuter av på påskbordet symboliserar lammen som offrades för att man skulle få blod till dörrarna till de judiska hemmen i Egypten.

Jesus hjärtar inte påsken
För oss som firar den kristna högtiden påsk handlar den förstås inte om när lammen tystnar, utan om Jesus sista dagar. Det var nämligen under pesach, alltså det som blev vår påsk, som Jesus red in i Jerusalem, närmare bestämt på palmsöndagen som du kan läsa mer om här. På skärtorsdagen åt Jesus sin sista måltid, på långfredagen korsfästes han, och på påskdagen återuppstod han. Och bakgrunden till dessa påskord? Skär är ett annat ord för ren - Jesus tvättade ju lärjungarnas fötter före den sista måltiden, så skärtorsdagen ses som reningsdagen i den katolska kyrkan. Långfredagen präglades däremot av sorg och lidande, eftersom Jesus hade en riktigt lång dag den dag han korsfästes. Därför blev dagen väldigt lång för alla kristna, som inte fick roa sig, handla, äta ute på restaurang och helst inte ens laga mat. Istället skulle frid råda.

Påsken som högtid har med andra ord en lång, grym och blodig historia. Men vi hoppas att både vi och läsarna kan hitta frid och stillhet under helgen, njuta av soligt väder och äta massor av påskägg i alla former!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar