11 mars, 2013

Ordklasser del 2 - adjektiv

Om du vill beskriva hur saker och ting ser ut, är eller var de finns i rummet eller tiden, då kommer du att använda den trevliga och hjälpsamma ordklassen adjektiv. Titta! Där slängde jag ju in två adjektiv utan att ens anstränga mig.

Adjektiv är ordklassen som beskriver substantiven. Det är alltså oftast med hjälp av adjektiven som vi målar upp känslor, pratar om smaker eller kan beskriva någons utseende i detalj. Utan adjektiven skulle matlagningsprogram bli otroligt tråkiga att titta på - Tina skulle ju aldrig kunna prata om att allt hon smakade var "jättegott"!

Adjektiven är som sagt väldigt hjälpsamma. De vill så gärna hjälpa till med att underlätta vår kommunikation att de till och med böjs efter substantivet eller pronomenet de beskriver, trots att det inte behövs för att vi ska förstå om det handlar om singular eller plural. Vi säger till exempel "en jättegod gryta", "ett jättegott rödvin" och "tre jättegoda pajer".

Men hjälp av adjektiv kan vi också jämföra olika saker. Du har säkert hört att "superlativen haglar över stjärnan" om någon kritikerrosad artist, och då är det faktiskt adjektiv som haglar. Superlativ är nämligen en av de tre komparationsklasserna vi använder om adjektiv: "god" (positiv), "godare" (komparativ), "godast" (superlativ). När superlativen haglar är alltså personen i fråga "bäst", "störst", "mest lysande", "mest begåvad" eller något annat fantastiskt. Men adjektiv använder vi till alla beskrivningar, så det går ju också att använda superlativ för att berätta att någon är riktigt usel: "sämst", "mest irriterande", "skränigast"...

Med denna lilla grammatiklektion önskar jag dig en skön och trevlig måndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar