21 mars, 2013

Ordklasser del 6 - substantiv

Substantiv är den största ordklassen. Det är också den mest trafikerade. Det dyker ju ständigt upp nya företeelser som vi måste kalla för någonting för att kunna prata om dem. Och finns det inte ett ord som passar så hittar vi antingen på ett, eller lånar ett från något annat språk. Ofta hänger ordet med företeelsen från givarkulturen, och på så sätt lånar vi in ord från språk och kulturer som är på modet - franskan på 1600-talet, plattyskan under Hansatiden och engelskan i dag. När en företeelse försvinner brukar även ordet vi beskriver den med försvinna ur språkbruket. Så substantiv är en föränderlig ordklass, eller öppen som det också kallas.

Även om lån från andra språk är ett vanligt sätt att utöka ordförrådet, så finns det andra. Substantiv är till exempel lätta att sätta ihop med varandra och göra sammansättningar av: handbokssuccé, ordklassöverraskning, grammatiksdagsblogginläggskribent. Det är egentligen bara vårt närminne som sätter gränsen för hur långa sammansättningar vi kan göra i svenskan. Fiffigt!

Byt ändelse så får du ett nytt ord

Ett annat sätt att skapa ett nytt ord är att låta ett befintligt ord byta ordklass. Med ändelser kan verb bli substantiv, adjektiv kan bli verb och substantiv kan bli till adjektiv. Om vi till exempel byter ut -ad i adjektivet begåvad mot -ning, får vi vips substantivet begåvning! Om vi lägger till -ande på verbet avgör blir det ett avgörande, med ett enkelt -ende blir verbet bo till ett boende,  med -else förvandlar vi att hända till en händelse, och ett -ing gör det att laga till en färdig lagning. Självklart går det att byta ordklass åt andra hållet också. Till exempel genom att lägga till ett -a så att så att ett substantiv som bil blir ett verb: bila.

Hur funkar andra språk?

Det här är en funktion i språket som jag verkligen gillar. Släng er i väggen alla ni som klagar över att svenskan är ett ordfattigt språk. Jag svarar jag er raskt med ett substantiv avlett från verbet snacka genom att stryka ändelsen -a: snack! Svenskan är ju möjligheternas språk, hävdar jag med stor ödmjukhet och medvetenhet om att alla språk är fantastiska på många olika sätt. Men det här extra kul i svenskan. Hur andra språk funkar får ni gärna berätta. Vilka coola ordbildningsfunktioner har till exempel samiskan, kurdiskan eller franskan?

Lagom många substantiv är bäst

Jag slutar dock med att höja ett varningens finger. Substantiv är av naturen ganska orörliga, de packar information. Så glöm inte de andra ordklasserna när du skriver! Verben för fart och fläkt, och adjektiven för färg och form. Om alltför många ord i din text slutar på de där magiska substantivändelserna finns det en risk att den är onödigt informationstät och kan behöva ett par verb för att underlätta läsningen.

Vi delar ut ordklasser

Om du har vägarna förbi T-centralen (Plattan) på morgonen fredagen den 22 mars (7.30) så kan du få ett ord på vägen till jobbet. Då är det nämligen Grammatikdagen, och Språkkonsulterna delar ut ordklasser! Du som bor i Malmö får bege dig till Centralstationen för att få dig ett ord!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar