01 november, 2013

Användbarhet - novembers tema

Den 14 november firas den årliga internationella användbarhetsdagen, World usability day och vi på Språkkonsulterna pratar användbarhet hela dagarna nu. Det kommer att färga av sig här på bloggen och novembers tema är just användbarhet.

Användbarhet är ett begrepp som oftast används av webbutvecklare, webbdesigners och andra yrkesgrupper som utvecklar grunkor som måste vara lätta att förstå och använda. Begreppet har till och med en ISO-definition:
Den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredsställande sätt.
Vi språkkonsulter vet att texten är ett av de viktigaste elementen i ett gränssnitt. Det spelar till exempel ingen roll om man kan hitta en knapp och att den är lätt att trycka på om knappens text inte förklarar tydligt vad som händer när man trycker på den. Sådant är språkkonsulter duktiga på att förklara.

Om du jobbar i Kista kan du hålla utkik efter oss den 14 november. Då delar vi ut begripliga felmeddelanden och kolor till folk som är på väg till jobbet. Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar