10 februari, 2014

Språket är inte allt

För ett tag sen chockades Språksverige av nyheten att radioprogrammet Språket i P1 byter ut både programledare och språkexpert (duon Anna-Lena Ringarp och Lars-Gunnar Andersson, som har lett programmet i många år.) Tråkigt tycker många, spännande tycker andra. Här på kontoret blev vi förstås extra glada när vi fick veta att en av de nya språkexperterna som ska ersätta Lars-Gunnar är en språkkonsult! Ylva Byrman får vi höra första gången i morgon, tillsammans med den nya programledaren Emmy Rasper. Missa inte det, kl. 13.35 i P1!

Om det nya Språket inte skulle falla dig i smaken  eller ge mersmak  finns det faktiskt fler vågburna språkprogram att ratta in:

 • Ordkommissionen
  Ingen förvånas väl när jag berättar att det fyndiga namnet är fött ur studenthumor? Det är studentradion i Uppsala som ligger bakom Ordkommissionen, som hade premiär i januari. Programmet sänds varannan onsdag och går även att lyssna på online. I premiäravsnittet avhandlades bland annat hur man definierar ett språk, och så gjorde man en djupdykning i australiska språk. Du hittar alla avsnitt på Ordkommissionens blogg.
 • Språkkollen
  Att Sveriges Radio hade ett annat språkprogram än Språket upptäckte jag så sent som för några veckor sedan. Språkkollen sänds i P4 Värmland, men går förstås att lyssna på på webben också. I programmet svarar Tove Andersson  även hon språkkonsult  på lyssnarnas språkfrågor. Varför inte kolla in vad värmlänningarna har för språkliga spörsmål?


2 kommentarer:

 1. Tove Andersson är även hon språkkonsult. Etern kommer med andra ord vara full av oss snart. :-)

  Ett annat radioprogram som är språkrelaterat är Alfabetet i P3. Varje bokstav får sitt avsnitt. Det är egentligen ganska fri association runt bokstäverna, så det har inte världens språkfokus. Men! Den famösa Sture Allén brukar prata lite om varje bokstav, vilket bara det är värt en lyssning.

  SvaraRadera