22 januari, 2014

Knappt eller nästan - är det någon skillnad?

Häromdagen diskuterade vi på kontoret ordet "knappt" som dök upp i en text som någon granskade. Själv tolkar jag det som värderande, och brukar därför ibland rekommendera att skribenten byter ut det mot det mer neutrala "nästan" eller "närmare".

Om det till exempel står "Projektet kostade knappt 37 miljarder kronor", så antyder det ju att skribenten menar att det är ganska lite. Ja, så tolkar jag det, i alla fall. Men det visade sig att kollegan precis bredvid mig tycker att "knappt" är helt neutralt, precis som "nästan". 

Nu har jag frågat runt lite och noterar att tolkningen av "knappt" verkar samvariera med ålder: personer som är äldre än jag (dvs. 40 +) tycker att "knappt" är värderande, medan de som är yngre än jag uppfattar "knappt" som neutralt.

Är det här ett ord som håller på att förändras i sin betydelse? 

6 kommentarer:

  1. Nääää - jag är blott 26 och jag tycker som du!

    Jag har hört diskussionen förut och förstått att det är många som är av inställningen att "nästan" och "knappt" är likvärdiga. Själv tycker jag att det är praktiskt att det finns ett sätt att göra distinktionen - men det hjälper ju föga om den som ska läsa inte uppfattar den...

    SvaraRadera
  2. Kan det inte vara en dialektal skillnad? Ni är ju sörlänningar allihop ;)

    SvaraRadera
  3. Ja just det, kanske är det dialektalt? Språkrådet (vet inte om de är sörlänningar, men de befinner sig i alla fall i Svealand) skriver så här:
    "Både knappt och nästan betyder ’nära’. Skillnaden här är att knappt visar att talaren hade förväntat sig mer, medan nästan är ett neutralt konstaterande.
    Problemet är att några använder knappt med neutral innebörd, alltså som nästan. Detta är inte lämpligt, eftersom det dels skapar oklarhet, dels innebär att en betydelsedistinktion försvinner."

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Problemet är att några ..." VA! Jag känner mig utpekad. Hmm, jag ska försöka lära in detta i min språkkänsla då.

      Radera
  4. Oupps, jag hade visst inte läst inlägget ordentligt. Jag tänkte på en annan diskussion, om att "knappt" av vissa inte tolkas som "bara nästan" utan snarare "ungefär" (och alltså kan vara både mer eler mindre än det följande värdet).

    När det gäller det värderande inslaget har jag nog inte riktigt bestämt mig än.

    SvaraRadera
  5. Nä, nu när jag skulle välja mellan de två orden sa min språkkänsla att det är "nästan" som är det värderande ordet. I alla fall i vissa lägen.

    "Facebooksidan har nästan 1000 gillare" = skribenten är exalterad över att sidan är så populär. Nästan 1000 gillare! "Facebooksidan har knappt 1000 gillare" = helt neutralt.

    Är det ingen som håller med mig?

    SvaraRadera