14 januari, 2010

Hur många lux vill du ha på kontoret?


Fram till i dag har Lux bara varit en tvål för mig. Men icke sa Nicke! Lux är också ett enhet för att mäta hur det står till med belysningen på ett kontor till exempel. (Mäts för övrigt i candela per kvadratmeter.) Så - det var dagens naturkunskaplektion!

3 kommentarer:

 1. Lux är också en bra restaurang på Lilla Essingen!

  Men för att återgå till språkreflektionerna så:
  1. Lux MÄTS inte i candela per kvadrameter. Lux är själv en måttenhet och mäts inte i något alls. Däremot mäts ljusintensitet i enheten Lux. Ungefär som att "meter" inte mäts i något, medan avstånd mäts i meter.
  2. Lux har inte direkt något med candela per kvadratmeter att göra. Lux definieras som ljusmängd per ytenhet, närmare bestämt som lumen per kvadratmeter. Candela är en enhet för att mäta ljusintensitet. Enkelt uttryck kan man säga att Candela mäter hur starkt en lampa lyser i en viss punkt (Candelamängden blir större när man sätter en reflektor på en lampa) eller "hur ont det gör i ögat när man tittar rakt in i lampan", Lumen hur mycket ljuskällan avger totalt oavsett var ljuset landar, och Lux hur mycket ljus som landar på ett papper man håller upp framför ljuskällan.

  Jag får reservera mig lite för (2) eftersom det var LÄNGE sedan jag läste det här i gymnasiet. http://whatis.techtarget.com/definition/0,,sid9_gci542011,00.html har en hyfsad beskrivning av Lux, med länkar till Lumen och Candela.

  En annan liknelse: ta en vattenstråle som sprutar ur en slang. Man mäter hur hur ont det gör när strålen träffar dig i Candela, man mäter mängden vatten i Lumen och hur våt T-shirten blir i Lux

  SvaraRadera
 2. Hahahahaha, tack Peter! :) Jag måste erkänna att jag var förberedd på att få en kommentar från någon som visste bättre, men inte att kommentaren skulle bli så lång. :P

  SvaraRadera
 3. Det är för övrigt imponerande att du minns så mycket!

  SvaraRadera