28 januari, 2010

Det bor en språktomte i oss alla

De som gillar På spåret kan nog hålla med om att "Vart är vi på väg?" nästan är bevingade ord nu för tiden. Skillnaden mellan var och vart är nog något som sitter i ryggmärgen för de flesta. För oss språktomtar rycker det därför lite extra i korrektusläsarögonen när man stöter på en mening som "då har du alltid pengar till hands, vart du än befinner dig."

Och visst, det finns säkert några som tycker att det är lite av hårklyverier - att rätta konstruktionen till "... var du än befinner dig". Men när det gäller språkriktighetsfrågor är det faktiskt viktigt att vara korrekt när det finns tydliga regler, till exempel att skriva var när man pratar om befintlighet av något slag. I synnerhet eftersom ett korrekt och välformulerat språk inger förtroende hos läsaren. Och det där med förtroende är a och o om man vill bibehålla och stärka relationerna till sina mottagare. Eller du kanske vill öppna upp för nya relationer?

Inalles. Vi frågar inte vart ska vi ses? när vi ska stämma träff med någon. Vart anger riktning, vilket vi ju också kan utläsa ur frågan vart är vi på väg? Ordning och reda ska det vara. Läs vårt språkbrev så får du veta lite mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar