23 januari, 2010

Hån och hen

Det qeerfeministiska magasinet Ful försöker lansera det könsneutrala pronomenet "hen". Och väcker naturligtvis upprörda känslor och hånfulla genmälen! Men tro inte att Ful är först med idén. Det här diskuterade vi på universitetet redan på 90-talet, och inte ens då var det en ny idé. Själva roten är väl att det skulle vara inibomben praktiskt och lätthanterligt att kunna skriva "När användaren besöker din webbplats blir hen positivt överraskad ..." istället för att knöla till det med "hon eller han" eller "vederbörande".

Problemet med Fuls lansering är just det faktum att det inte går att lansera ett nytt formord (t.ex. pronomen). Vi språkbrukare tar gärna till oss nymodigheter i den del av ordförrådet som är innehållsord (substantiv, adjektiv och verb) medan formorden harvar på och förblir intakta under ganska lång tid. Och de måste födas naturligt, inte lanseras.

I de tre första upplagorna av Klarspråk på nätet skrev vi "han" med könsneutral avsikt. Men i fjärde upplagan hade vi fått så mycket kritik för det att vi kapitulerade och använde plural istället. Min bestämda uppfattning är att det egentligen gjorde texten sämre.

3 kommentarer:

 1. Hen lika korkat som fru Gårman (http://bit.ly/5yfjSU)

  SvaraRadera
 2. Bikinibrud Gårman vore något däremot...

  SvaraRadera
 3. Jag tror faktiskt att det går att skapa nya pronomen. På samma sätt som man kan ta bort artiklar, kasus, tempusböjningar och annat. Särskilt när det är i form av en så pass medveten och ideologisk språkvård som FUL försöker bedriva.
  Visst, självklart kommer inte hela svenska folket att säga hen över en natt, vi började inte skriva mej och sej heller. Däremot så är det onödigt att vara principiellt negativ i en så pass omdiskuterad fråga som könsneutrala pronomen :)

  SvaraRadera