03 september, 2009

Nytt verktyg för textvärdering

Igår skrev Computer Sweden om ett verktyg som värderar text automatiskt. Det nya verktyget ska enligt reportern kunna läsa och förstå text på ett sätt som liknar den mänskliga hjärnan. Vi som har pluggat språkpsykologi och språkkognition i flera år vet att det här är en omöjlighet. Språket är så komplext och har så många dimensioner att man aldrig kan lära en maskin att bedöma information på samma sätt som en människa. I alla fall inte det här millenniet. Men inte desto mindre är Saplos verktyg intressant för sökmotorer och maskinell omvärldsbevakning. Det kan t.ex. skilja på rom som man har i daquirin, Rom som man reser till, rom som man har på toasten och en rom som talar romani. Imponerande!

1 kommentar:

  1. Att säga att datorer "aldrig", eller "inte detta årtusende" skall kunna göra något har historiskt visat sig vara rejält farligt. Redan Eliza/DOCTOR på 60-talet (Prova själv) kunde ju hålla en konversation som många lurades av ett tag i alla fall.

    Och när min kära arbetsgivare släpper "Jeaopardydatorn" nästa år så kommer vi att komma ytterligare en bra bit på vägen till det du säger är "omöjligt". Jag tvivlar mycket starkt på att det kommer att ta oss ens 990 år att komma dit...

    SvaraRadera