07 september, 2009

Bussvagn

Jag åkte just 4:an mellen Fridhemsplan och Zinkensdamm. Busschauffören var lite äldre, förmodligen genomsvensk och av det gamla yrkesstolta gardet. När jag klev på med min stämplade remsa var han så intresserad av att titta på den att han tog på sig glasögonen bara för denna uppgift. Men det som verkligen avslöjade att han var en busschaufför av den gamla sorten var språket: "Var vänliga fortsätt bakåt i vagnen." Den 20-åriga killen bredvid mig tittade på sin kompis och sa "Vagnen, vad menar han med det?

Om du förstod gissar jag att du är minst 40+.

Skickat från min iPhone

5 kommentarer:

 1. Jag förstår inte. Kan bero på att jag är 40-. Men berätta gärna om grejen med "vagnen". :)

  SvaraRadera
 2. Det finns säkert någon där ute som kan historiken bakom "vagnen" bättre än jag. Men jag tror att det är en kvarleva från språvagnarnas tid. Förr pratade busschaufförer ofta om "vagnen" men numera hör man det nästan aldrig.

  SvaraRadera
 3. Jag är mer än ett decennium från att fylla 40 och jag förstår uttrycket "vagnen". Volvo personvagnar, någon?

  SvaraRadera
 4. Anna Kaffekanna:Din mentala ålder är 40+ :-)

  SvaraRadera
 5. Och så fick jag en kommentar om att jag skrivit "förstog" i första publiceringen. Jag hade en känsla av att det var en accepterad vardaglig form (som vi tycker passar här på bloggen). Men ack, det var fel. Enda formen för skrift är "förstod". Nu är det i alla fall rättat. Tack Anders i Finland, för påpekandet.

  SvaraRadera