20 september, 2013

Min favoritbok är episk

Epik är en av skönlitteraturens tre klassiska huvudgenrer. Ordet kommer från det antika grekiska epos som betyder berättelse. En episk dikt är alltså en berättande dikt, oftast lång och dramatisk. Men du har kanske också lagt märke till att episk har blivit lite av ett modeord på senare tid? Framför allt den unga generationen använder ordet synonymt med mycket bra, när ord som kanon, perfekt eller super inte räcker till längre. Här ser du några exempel på användning av episk:
På ett forum för resor: Rummen var super och det rymliga badrummet var episkt!
I en sportkrönika från en Ultimate Fighting Chamionship-gala: UFC Sweden var episkt!
På en blogg om sommarsemestern: Vår dag på Smögen blev episk! 

Irriterar många

Om du tillhör dem som hakar upp dig på den nya användningen av episkt kan jag trösta dig med att du inte är ensam. Internet är fullt med irriterade kommentarer om missbruket av ordet. Jag kan dock råda dig att ta det lugnt. Precis som andra ord som vi hittar på när vi vill bre på, så kommer episkt att blekna och försvinna efter en tid. Eller också blir det kvar i en ny form som kan accepteras av de flesta språkbrukare.

Epik eller lyrik

Kanske kommer episk att gå samma väg som lyrisk, förresten. Eller vice versa. Lyrisk är ju ett ord som beskriver ytterligare en av skönlitteraturens tre klassiska huvudgenrer, och som kanske har utvecklats på precis samma sätt som episk en gång i tiden. Idag används det i och för sig bara för att tillskriva en person ett tillstånd; man kan vara lyrisk över något. Men vem vet - i framtiden kanske även ett badrum, en UFC-gala och en dag på Smögen kan vara lyrisk.

Det är kul med språkutveckling!

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! När jag hör episkt användas i den betydelse som du beskriver, brukar jag tänka att det är utbytbart mot legendariskt. Och mina barn och deras kompisar använder episkt friskt, fast helst det engelska ordet, till exempel i "epic fail" som de snappat upp från Youtube.

    Och lyrisk säger man också om röstfacket lyrisk, till skillnad från till exempel dramatisk. Det är epitet som används för att beskriva olika rösttyper: "Hon är en lyrisk sopran". Jag har även hört en del, något äldre personer, säga: "Hon har en lyrisk sopran".

    SvaraRadera
  2. Ja, "epic fail" i betydelsen "dundertabbe" är extra kul.

    SvaraRadera