23 januari, 2013

Pingst - ord i almanackan, del 6

Jag föddes på pingstdagen, vilket alltid har känts lite speciellt och magiskt. Som pingstbarn vet jag hur vacker den tiden på året är. All grönska har kommit men är fortfarande spirande, vårvärmen går att lita på och för barn i skolan är det nästan dags för, eller har precis blivit, sommarlov. Det är inte konstigt att kyrkorna är fullbokade för bröllop under pingsten.

Men just ordet "pingst" är ingenting ett pingstbarn som jag har funderat över särskilt mycket, konstigt nog. Jag har bara tyckt att det är vackert. Ordet skvallrar inte det minsta om vad det skulle handla om - och bara det borde väcka nyfikenheten till liv! Vi vet att det är en kristen högtid, men eftersom väldigt få av oss firar den vet vi inte vad det är tänkt att vi ska fira. Sedan 2005 är annandag pingst inte ens en helgdag. Så vad betyder ordet pingst? Nu är det verkligen dags att reda ut det här.

Pingst är faktiskt en ganska intressant högtid när man börjar läsa på. Vi firar den till minne av att Jesus lärjungar blev uppfyllda av den helige anden och började tala i tungor, dvs. många olika språk de egentligen inte kunde. Att tala i tungor är ett tecken på att man blivit uppfylld av den helige anden. Eftersom de tack vare detta kunde profetera på många olika språk kunde de snabbt sprida sitt ord, så nästan 3000 människor döptes under denna första pingst. Det anses därför vara begynnelsen för den kristna kyrkan. I vår nutida kalender ligger pingsten på den femtionde dagen efter påsken, vilket faktiskt är anledningen till att det heter pingst - det kommer nämligen från "pentekoste", det grekiska ordet för "den femtionde". Den frireligiösa pingströrelsen kallas även för just pentekostalism.

Precis som den kristna påsken sammanfaller med den judiska högtiden pesach råkade pingsten sammanfalla med den gamla judiska högtiden shavuot. Lärjungarna blev faktiskt uppfyllda av den helige anden just under shavuotfirandet. Shavuot var ursprungligen en skördefest, men eftersom många judar flyttade till andra länder började man fira högtiden till minne av att Gud gav Toran till judarna vid berget Sinai. Visst låter det märkligt att ha en skördefest under den spirande våren, men i Israel mognar vetet, vindruvorna och många olika frukter lagom till pingsten. Det är inte utan att man blir avundsjuk! Ordet "shavuot" är hebreiska för "veckor" eftersom högtiden firas sju veckor efter pesach.

Nu blev det både historia, geografi, religion och etymologi i denna lilla utredning om pingsten. Tänk att så mycket kan rymmas i ett så litet ord!

1 kommentar:

  1. Nu för tiden kan vi använda pingsten till att pinga folk istället :-)

    SvaraRadera