29 februari, 2012

Vem är det som skjuts på skottdagen?

Idag är en väldigt speciell dag. Den finns bara i kalendern vart fjärde år, och anledningen är att alla de andra dagarna är lite för korta för att kunna göra jobbet helt på egen hand. Så de kallar in sin timvikarie skottdagen och ger oss ett skottår.


Men den här timvikarien låter rätt aggressiv (fast vem skulle inte vara det om de bara fick jobba en dag vart fjärde år?). Skott? Vem är det som ska skjutas på den här dagen? Äsch, det är inte så farligt som det låter. Det är själva dagen som skjuts in i kalendern, och det sker inte ens med våld. De andra dagarna har ju förberett utrymmet åt skottdagen, som bara behöver glida in och sätta sig på sin plats.

Märkligt nog kilade skottdagen in sig på den 24 februari fram till år 2000, och det beror på den gamla romerska kalendern. Du kan fördjupa dig i den på Wikipedia. Den romerska kalendern är också anledningen till att skottdagen är inskjuten precis innan mars, som var början på året för de gamla romarna. Skottdagen låg alltså i slutet av året. Och trots att vi idag använder en annan kalender har vi fortsatt med den här traditionen. Själv har jag alltid trott att det var för att ge stackars korta februari en extra dag, och jag tror nog att jag kommer att fortsätta tänka så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar