02 februari, 2012

Andas in lite grammatik

Vi sitter som bäst och gör de sista förberedelserna inför Grammatikdagen här på kontoret. Men imorgon lanseras även andningens dag, en dag när man ska göra häslosamma andningsövningar. De här två sakerna står faktiskt inte i motsättning utan kan absolut samverka i harmoni. Gör en andningsövning med grammatiska inslag!

Följ instruktionerna till djupandning på den här sidan. Medan du gör övningen, tänk på vilka kroppsdelar - substantiv - som expanderar och sjunker ihop. I nästa andetag kan du fundera på de olika aktiviteterna - verben - du gör under övningen, som andas, tänka och sitta. Och i ännu nästa kan du fundera på vilka olika färger - adjektiv - som finns i omgivningen. Till sist kan du reflektera över hur du gör de olika aktiviteterna - adverb - långsamt, njutsamt och lugnt, kanske? Du kan också fundera på ditt läge i rummet - preposition - om du sitter stolen eller i soffan under taket. Avsluta med att ropa en interjektion - hurra för grammatik!

2 kommentarer:

  1. räknas inte långsamt och andra t-avledda adverb som adjektiv numera? kanske finns olika åsikter?

    SvaraRadera
  2. Jo, till åtminstone min stora förvåning, fick vi på grammatikdagen veta att de numera gör det! Jag är skeptisk. Det är ju de adverben som gör det möjligt att förstå adverb överhuvudtaget; "ad verb"="till verb", något som hör till och modifierar verb. Nu blir ju adverb en slasktratt som i så fall borde heta något annat än adverb.

    SvaraRadera