14 januari, 2011

Varför motarbeta ett jättebra prefix?

I SVD:s nättidning uppmanar Stig Strömholm Sveriges språkvetare att förena sig mot prefixet jätte-. Varför? Det framgår inte av Strömholms upprop. Han hänvisar bara till att det används för mycket i offentliga sammanhang.

Och jag kan inte hjälpa Strömholm att komma på ett bra argument till att motarbeta jätte-. Det är ju ett fullt fungerande prefix som de flesta vet hur de ska tolka och använda. Inte heller anser jag att det har något särskilt påfallande stilvärde, även om det kanske inte används i mycket formella eller akademiska sammanhang. Men så vill vi väl inte heller ha en mycket formell eller akademisk offentlig svenska?

Nej, med tanke på hur gammeldags Strömholm formulerar sig väljer jag att hoppas på att uppropet är ironiskt. Kanske vill han bara visa exakt hur urmodigt det är att motarbeta språkets utveckling? Om inte kanske han ska börja titta mer på västsvensk lokal-tv där väl gör- bör konkurrera ut de flesta jättarna.

4 kommentarer:

  1. Jag kan i och för sig förstå en viss vilja att bredda förstärkningsprefixen. Jätte- används jättemycket. Och jag anar ibland ett outtalat förakt hos en del män - en del anser det vara typiskt kvinnligt. Så när man ska uttrycka sig i mer formella sammanhang kan det vara listigt att undvika det. Men upprop, tja, kanske han börjar se det i uppsatser och avhandlingar också?

    SvaraRadera
  2. Rumpa är ett fornsvenskt ord med grundbetydelsen svans.

    Sven Schånberg hävdar i "Kals Odbok" att ordet även finns i göteborskan.

    "Rompetroll betyder grodyngel och den som har rompedra har en svans av ungar efter sig"

    SvaraRadera
  3. Oj, kommenterade detta på fel blogginlägg.

    SvaraRadera
  4. Jag har bara en kommentar: Vilken knasboll!

    SvaraRadera