26 januari, 2011

Lite roligt, men oerhört fruktansvärt

I SvD:s senaste språkspalt skriver Olle Josephson bland annat om vilka förstärkningsord som är mest använda just nu. Spalten slår huvudet på spiken och vi känner direkt igen dessa dramatiska förstärkningar (som i mitt tycke är mycket fånigare än förstärkningen jätte- som vi bloggade om nyligen).

Men parallellt med att förstärkningsorden har varit väldigt dramatiska de senaste åren med en "fruktansvärt trevlig fest" och ett "oerhört bra pris" så har det funnits tendens att förminska med språkliga medel. Till exempel är det rätt vanligt att säga "det var lite roligt" och "visst är det lite kul". I synnerhet förekommer förminskningar framför positiva ord som trevligt, spännande, roligt.

Så samtidigt som vi blir mer dramatiska på ena flanken blir vi mer blygsamma på den andra. Som vanligt är vissa av våra språkhandlingar ologiska och till och med paradoxala. Visst är det lite kul?

1 kommentar:

  1. Jag kommer att tänka på nån anekdot jag en gång hörde som har med förstärkningsord att göra; "Vill du ha senap på korven?" "Ja, men mycket lite." *korvförsäljare applicerar senap* "Oj, det där blev lite mycket..."

    SvaraRadera