24 januari, 2011

En norsk klarspråksguide

Norska Språkrådet arbetar väldigt mycket med klarspråk. Projektet heter Klart språk i staten, och nu har de släppt en bok som motsvarar den svenska Klarspråk lönar sig från 2006. Boken heter Klar, men aldri ferdig. Titeln beskriver klarspråksarbetet på ett lysande sätt! Klarspråk är inget man bestämmer att man ska ha och sedan är det bra så, utan det är något man måste arbeta med långsiktigt och kontinuerligt. Arbetet är inte slut bara för att ett klarspråksprojekt är det.

Själva guiden är förstås väldigt lik Klarspråk lönar sig, med konkreta exempel från verkligheten och tydliga råd för hur man ska arbeta med klarspråk. Men det är inte bara norska exempel utan exempel från hela världen. I förordet nämns förstås det svenska klarspråksarbetet som en förebild, så det är kul att författarna även har letat exempel från länder som Nigeria, Portugal och Kanada. Allt som allt är det en väl genomarbetad och intressant vägledning till bra klarspråksarbete. Härligt att se!

2 kommentarer:

  1. Språkrådet i Norge takker varmt for meget hyggelig og god omtale av boka! Og opplyser om at vi ikke er alene om prosjektet Klart språk i staten. Vår uunnværlige samarbeidspartner er Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

    SvaraRadera