28 februari, 2010

Chatta på jobbet

Sociala medier är frasen på allas läppar i dessa dagar. De flesta tänker nog på marknadsföringsmöjligheterna i samband med nya kanalerna, men det finns också en god och nyttig kommunikativ sida.

För ett tag sedan skrev Computer Sweden om hur SEB tar sina första trevande steg till att förändra medarbetarnas beteende när det gäller kommunikationskanaler. Språkkonsulterna, som kommer lite utifrån och har många uppdrag hos SEB, ser absolut vinsterna med att använda i första hand chattfunktionen internt. Inom företaget skickas det nämligen 1000-tals korta snabba e-brev som ofta måste förtydligas på grund av sin snabba karaktär. Med ett chattprogram blir kommunikationen mycket mer direkt och talspråklig än med e-brev, och man kan reda ut detaljer och eventuella missförstånd i realtid. Mer effektivt och mindre irriterande.

Jag tror att vi ska skaffa en chatt-klient till Språkkonsulterna också. Vi är ju ett 10-tal personer som ofta är geografiskt spridda och har behov av snabba avstämningar i stil med ”Har du hunnit kolla på offerten till Företaget?” eller ”Visst har du gjort en utredning av juristbegreppet: vid var tid gällande?”. Tänk vad mycket tid vi skulle vinna på att dels direkt se om kollegan är vid datorn, dels slippa det omständliga med att författa ett brev.

Det skulle vara roligt att få veta lite om andra företag som använder chatt i det dagliga arbetet.

1 kommentar:

  1. På IBM har vi gått från att chatt var en företeelse i marginalen när jag började 2003 till att vara det mest centrala samarbetsverktyget vi har. Jag har säkert tio chattsessioner med kollegor för varje telefonsamtal. Har jag en liten fråga eller behöver säga något till någon så är chatt alltid det naturliga valet.

    Det finns några orsaker till att det gått så bra, men det här är nog de två viktigaste.
    1. En företagsintern klient som inte når "utanför huset" gör att alla får kan utnyttja den utan att tänka på säkerheten.
    2. Klienten är inbyggd i mailprogrammet, och man loggas in automatiskt när man startar mailen.
    3. Många tillägstjänster som fildelning, ljud, video, skärmdelning, etc.

    Det finns fortfarande vissa individer som kämpar emot, men alla andra blir otroligt irriterande på dem som inte är nåbara via Sametime (som systemet heter). I regel är det personer från inköpta företag som inte hunnit bli "blåmålade" ännu.

    Att döma av personerna på min kontaktlista så är >90% online vid varje givet tillfälle under arbetstid. Många har visserligen "stör ej" eftersom vi ofta sitter i möten, men då kan man ju lämna ett meddelande.

    Vår utmaning nu är att integrera kunder och underkonsulter i samma system. Självklart säljer vi sådana integrationer, men "bagarns barn" och allt det där - vi har det inte själva ännu.

    SvaraRadera