18 februari, 2010

SFI eller sfi?

I gårdagens blogginlägg kom sfi på tapeten. Och i dag fick Språkkonsulterna en fråga om bruket av versaler eller gemener i namnet sfi.

Eftersom svenska för invandrare är ett namn på en utbildning så ska man också skriva ut det med gemener. Och gemenerna ska man även använda vid förkortningen av namnet, det vill säga sfi. Smått märkligt kanske vissa tycker, eftersom praxis för den här typen av förkortning förordar versaler - jämför TCO, FN, SKF. Det vill säga när man uttalar förkortningen bokstav för bokstav.

Och det går att förkorta med både sfi och SFI men rekommendationen från Språkrådet är man använder gemener. Just av den anledningen att sfi behandlas som en utbildning och ett ämne, jämför med franska, juridik, no-ämne eller so-ämne.

Så då vet vi. Men det inte konstigt att man blir lite ambivalent. I synnerhet när båda varianterna förekommer på sfi:s webbplats.

2 kommentarer:

  1. MBA är också en utbildning, och det har jag *aldrig* sett förkortas med gemener. Men det är klart, det är ju på ett *riktigt* språk också. :-)

    SvaraRadera
  2. Peter Hjalmarsson - en riktig skojare! ;)

    SvaraRadera